„Kao što ste od početka bili upoznati s transparentnim i otvorenim radom Građanske inicijative Svi za Kalelargu, nažalost, još jednom moramo reagirati na Goebbelsovu mašineriju, odnosno PR službu Grada Zadra, koja po nalogu Božidara Kalmeta opet nepotrebno odašilja otrovne strelice pune laži i neistina prema medijima.

Osim što, kao što smo jučer vidjeli, Božidar Kalmeta i Živko Kolega nisu u stanju organizirati normalan i adekvatan rad vijećnicima Gradskog vijeća, služe se samo sebi znanim metodama laganja i obmanjivanja, što novinara, što javnosti. Valjda misle da će ona stara “deset puta ponovi laž, jedanaesti put će postati istina” proći kod građana Zadra i 11 tisuća potpisnika naše Građanske inicijative. Uvjeravamo vas da neće.

Istine radi – Božidar Kalmeta laže

Krenimo redom. Nije istina kako Građanska inicijativa Svi za Kalelargu nije predala potpise na uvid Gradu Zadru, predsjedniku Odbora za preimenovanje ulica i trgova Radi Šimičeviću i pročelnici Mirjani Zubčić. Upravo je suprotno, svih 570 listova s originalnim i važećim potpisima i JMBG-ovima/OIB-ima, u više navrata smo donosili u Grad Zadar na uvid gore spomenutim službenicima i djelatnicima Grada Zadra. Prvotno su potpisi doneseni da se predaju na službeni protokol, no gradonačelnik Zadra, Božidar Kalmeta odbio ih je primiti. Naime, kada nas je upitao gdje su potpisi, otišli smo po iste kako bi ih predali na službeni protokol Grada Zadra. Na to nam je gradonačelnik kazao kako nije potrebno da donesemo potpise jer bi njihovo fotokopiranje koštalo “puno novaca”, kako je kazao. Unatoč tome i inzistiranju da donesemo svoje legitimno prikupljene potpise, on i njegov stranački kolega inzistirali su na tome da se potpisi ne donesu jer “trenutno, zbog tehničkih okolnosti nemaju kako biti zaprimljeni”. Dok se ovo sve događalo, ni u jednom trenutku nismo sumnjali u dobru volju gradonačelnika, a kamo li pomislili da se radi o pomno isplaniranom planu Božidara Kalmete koji ima jedini cilj, a taj je difamacija i rušenje svakog oblika demokracije i građanske inicijative. Nadalje, na još tri sastanka na poziv predstavnika uprave Grada Zadra, odazvali smo se, također u dobroj želji da se cijela situacija privede kraju u korist svih zajedno. Međutim (i to im se omaklo, pa Vam nisu poslali u priopćenju), i na tim sastancima su potpisi bili u rukama gore spomenutih pravnih stručnjaka i predsjednika Odbora za preimenovanje ulica i trgova, no očito ni to nije bilo dovoljno. U konačnici, kao što se zna, Odbor za preimenovanje ulica i trgova glasao je protiv uvrštenja točke o preimenovanju Široke ulice u Kalelargu na sjednicu Gradskog vijeća i to tako da su Rade Šimičević i Aleksandar Švenjak (koji su javno potpisali peticiju za preimenovanje ulice) pogazili svoj potpis koji su dali na Kalelargi za vrijeme prikupljanja potpisa i glasali protiv svog uvjerenja (fotografija predsjednika Odbora za preimenovanje ulica i trgova Rade Šimičevića kako potpisuje peticiju nalazi se u prilogu). A svoj potpis pogazili su isključivo i radi naredbe vrhovnog im vođe, Božidara Kalmete. Nakon završetka Odbora za preimenovanje ulica i trgova, jedan od članova tog odbora kazao je kako je tako morao glasati unatoč tome što ne misli tako i što ne zastupa taj stav.

Zašto je Božidar Kalmeta za kršenje zakona?

Što se tiče spaljivanja potpisa i priopćenja kojega potpisuju Božidar Kalmeta i Živko Kolega, a čiji je originalni autor novo-regrutirana zamjenica pročelnice Mirjane Zubčić, novinarka Majda Mikulandra, o tome smo se već nekoliko puta očitovali. Međutim, kako su nove laži ponavljane, dužni smo još jednom iznijeti istinitu stranu našeg čina. Naime, na spaljivanje potpisa odlučili smo se iz samo jednog razloga, a taj je sljedeći: Svojim nedopuštanjem da se preimenovanje Široke ulice u Kalelargu nađe na sjednici Gradskog vijeća, Odbor za preimenovanje ulica i trgova i službeno je, kao što smo već gore napisali, onemogućio daljnje djelovanje Građanske inicijative, koja je za sad prestala s djelovanjem. Upravo radi toga, Građanska inicijativa više nema pravo zadržavati potpise s JMBG-ovima i OIB-ima građana grada Zadra na nikoji način. Čak štoviše, njihovo zadržavanje predstavljalo bi kazneno djelo. Upravo zato odlučili smo se na spaljivanje potpisa, kao jedini način da oni ne budu dostupni nikome. Njihovo odlaganje na otpad, vjerojatno bi nekome omogućilo da dođe u posjed istih. Da smo ih bacili u more, onečišćavali bi okoliš. Zato su potpisi spaljeni. Otišli su u dim, kao i demokracija u Zadru. U Zadru gradu, pod čizmom Božidara Kalmete. Zašto je Božidar Kalmeta za kršenje zakona i činjenje kaznenog djela, odnosno poticanja na isto, nije nam poznato.

Referendum

Međutim, ako je Božidar Kalmeta mislio da je s ovim završena borba za demokraciju i Kalelargu, grdo se prevario. Tražio je referendum, lagao je i prevario svih 11 tisuća potpisnika. U redu, Zadrani pamte. Gospodo, dobit ćete referendum. I to vjerojatno u sklopu od nekih nadolazećih izbora kako se ne bi potrošila niti jedna kuna ionako prevarenih građana grada Zadra koji s pravom komentiraju kako gradom vlada nedemokracija i totalitarizam u režiji HDZ-a.“

Građanska inicijativa Svi za Kalelargu. U Zadru, 3.10.2014.