Mate Jujnović, makarski poduzetnik najavio je ovih dana kako će na Dugišu, na području bivše Metalplastike već dogodine niknuti hostel i trgovački centar.

Jujnović je nedavno od tvrtke Merkur 5 kupio zemljište i pripadajuće gospodarske zgrade, a radovi bi, kaže on, trebali početi za nešto više od mjesec dana.
Prema informacijama koje posjedujemo, planovi koje Jujnović najavljuje neće se ostvariti tako skoro…
Naime, poznato je da je Merkur 5 prodao Jujnoviću parcelu oko koje se već gotovo dva desetljeća vodi sudski spor te do pravomoćnosti presude nitko ne može ništa graditi na utuženom zemljištu. Je li Jujnović svjestan te činjenice, nije poznato, ali znakovita je njegova izjava kako će prije gradnje ishoditi „kristalno jasne dokumente“.
– Gospodin Jujnović ne zna u što se upušta. Poznato je da je Metalplastika pod vrlo čudnim okolnostima došla u posjed navedenih nekretnina kao i to da je Grad Makarska kumovao radnjama za koje tužitelj Zlatko Marinović smatra da su nezakonite. Jedini način da netko na tom mjestu izgradi zakonito trgovački centar ili bilo što drugo jest da obešteti g. Marinovića. Tema Metalplastike i dugogodišnjeg sudskog spora za nas je vrlo škakljiva tema i teško je predvidjeti kako će se završiti ta priča, kazao nam je neimenovani izvor iz makarske Gradske uprave.
Podsjećamo, Zlatko Marinović kao zakoniti nasljednik i predstavnik obitelji Pavlinović na makarskom Općinskom sudu već 18 godina vodi sudski spor u kojem se između ostalog traži povrat otete imovine za vrijeme NDH (bivša Metalplastika) vrijedne, oko 3,5 milijuna eura!
–1995. godine podnijeli smo zahtjev za povrat imovine. Šest godina poslije, tvornica “Metalplastika” odlazi u stečaj. Sav je njezin inventar nestao, a gradske vlasti 1/16 obiteljske zgrade, koju je ona kupila, prodaju tvrtki “Merkur 5”. 15/16 zgrade, kao i preostalih 15.000 kvadrata zemljišta dalje je upisano kao općenarodna imovina. Kako se vodio sudski spor oko povrata imovine, sud nije dopustio da se “Merkur 5” uknjiži kao vlasnik. Godine 2007., nakon 12 godina čekanja, Ministarstvo pravosuđa je poništilo rješenje Službe za prostorno uređenje Ureda državne uprave SD županije koje je bilo u našu korist, te je predmet vraćen na ponovno odlučivanje.  Šest godina poslije, 2013., stiže nam novo rješenje, no ovaj put negativno za nas i protiv njega smo podnijeli žalbu na koju do dana današnjeg nismo dobili odgovor, kazao nam je Zlatko Marinović.
Prema njegovim riječima, obzirom da sudski spor nije pravomoćno riješen, nitko nema pravo raspolagati zemljištem, pa ni Mate Jujnović.
U međuvremenu doznajemo i to kako se ulogom Grada Makarske u trampi putem vansudske nagodbe s Metalplastikom kao i ostalim radnjama koje su prethodile najavama o gradnji trgovačkog centra i hostela počeo baviti USKOK.  (NASTAVLJA SE…)