“Ukoliko držite kako oko mojeg angažmana postoje nekakve zapreke ili problemi tražim objašnjenje. Ovo naglašavam, jer na moje dosadašnje upite na gore navedene postupke, Vaši suradnici su se pozivali uglavnom na Vaš stav i odluke.

Podsjećam Vas da smo zadnji službeni razgovor imali u kolovozu 2012. godine, a nakon toga i pored načelnih dogovora (osobno, telefonski i mailom), niste uspjeli odvojiti vremena za sastanak. Još jednom ponavljam, želio bih da ovo nesuglasje riješimo razgovorom uz obostrano poštovanje i uvažavanje naših pozicija i dužnosti. Sve drugo bilo bi štetno po našu stranku”, stoji u pismu koje je Drago Prgomet, zamjenik predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka, odaslao svom stranačkom šefu u travnju ove godine, a da ni nakon četiri mjeseca nije dobio nikakav odgovor.

Prgometu zabranjeni stranački nastupi?

Naime, prema pismu koje je u posjedu Indexa jasno je kako su zategnuti odnosi u vrhu HDZ-a, a komunikacija između predsjednika i njegova zamjenika i ne postoji. “Posljednjih sam dana ponovno prisiljen odgovarati na sve češće upite članova naše stranke, simpatizera i medija, zašto sam se navodno povukao iz stranačkog života, odnosno iz stranačkih aktivnosti. Pitaju se kako je moguće da se zamjenik predsjednika stranke ne obrati članovima porukom na gotovo niti jednom skupu naše stranke, bilo da se radi o proslavi obljetnice stranke, osnivanju zajednica ili predizbornom stranačkom skupu”, piše Prgomet u pismu u kojem dodaje da je na skupove u kojima je sudjelovao paralelno  upućivan Karamarkov osobni izaslanik.

Štetna politička poruka

“Takvi postupci su protokolarno neprihvatljivi i ujedno šalju politički štetnu poruku po sve nas!”, piše Prgomet u pismu u kojem traži, pozivajući se na svoje obveze i dužnosti da se aktivnije uključi u u izbore za Europski parlament, kao i sve buduće stranačke aktivnosti. Sudeći prema kampanji HDZ-a za Europarlament gdje je glavnu riječ vodila šefica Ruža Tomašić, šefica HSP-a dr. Ante Starčević, Prgometu nije udovoljeno.  Sukob između Prgometa i Karamarka tinja još od unutarstranačkih izbora u HDZ-u jer Prgomet je bio iznenađenje izbora s obzirom da je jedini visoki dužnosnik stranke koji je izabran bez da je bio notiran u Karamarkovom “šalabahteru”. Razlaz se nastavio oko koalicije s Ružom Tomašić iz HSP-AS te službene politike stranke koja otvoreno “jaše” na valu povijesti Drugog svjetskog rata. Prgomet traži od Karamarka okretanje prema budućnost, a ne prošlosti te smatra da se ne može nikome zabraniti pravo na nostalgično prisjećanje u Kumrovcu.

Prefercijalno glasanje kap koja će preliti čašu razdora?

Kako doznaje Index razlaz unutar stranke rasplamsao se posebno posljednjih dana kada je Prgomet javno, putem svog bloga, kritizirao premijera Zorana Milanovića, ali i svog stranačkog šefa Karamarka jer ne razumiju želje birača za uvođenjem preferencijalnog glasanja u izborni sustav. (index.hr)