Seks na plaži – par minuta užitka i puno problema

0

Bakterije i virusi, spolne bolesti, depresija, nemir, rastava, dugovi… Ginekološke i psihoterapeutske ordinacije prepune su očajnih pacijenata. Dijagnoza ima na stotine, a uzrok je jedan.

Vruće ljetne noći, alkohol i nebriga izrasli su u požudu i “natjerali ih” na seks. Ne na seks s djevojkom, dečkom, mužem ili ženom već na promiskuitet. Svake noći novi parter, seks u moru, na plaži i gradskim klupama, deseci novih poza, sadomazohizam… Sve to možda pruža kratkotrajno zadovoljstvo, ali posljedice mogu biti kobne. U najgorem slučaju, to su spolne bolesti. Virus humane imunodeficijencije (HIV) dobiti mogu i muškarci od žena i žene od muškaraca, jer se, osim krvlju, prenosi spermom i vaginalnim sekretom. Simptomi su temperatura, osip, upala ždrijela, glavobolja… Zaraženi se može inficirati za nekoliko tjedana, ali i za čak deset godina.

Ginekološki pregled

Pripadnike obaju spolova pogađa i humani papilloma virus (HPV). Spolne bolesti sve su češće, a gotovo neizbježne postale su infekcije, posebno kod žena. Neugodan svrbež, pojačan iscjedak i specifičan miris znak su gljivične infekcije. Kod muškaraca simptomi su peckanje, svrbež i osip na penisu. Najčešći uzrok je pad imuniteta, lijek su vaginalne tablete, kreme ili masti. Nerijetke su i upale rodnice, čija je posljedica ponekad neplodnost. Najbolja i najsigurnija zaštita od spolnih bolesti i infekcija su kondomi. Ludi seks uzrokuje i ozljede. Upaljeni mišići i bol u zglobovima javlja se nakon iskušavanja novih poza. Ako je k tome još i podloga bila tvrda ili oštra, strastvene ljubavnike otkrit će crvena i nažuljana koljena i laktovi. Dodatnu bol često osjete žene i to zbog nedostatka vlažnosti vagine i žestokih ugriza za bradavice. Posljedice promiskuiteta nisu samo fizičke. Depresija, nemir, osjećaj stida i nedostatak samopouzdanja najčešće su dijagnoze psihoterapeuta. Doživi li jedan od partnera potpuni emocionalni krah, zauvijek bi mogao bježati od novih seksualnih iskustava. – Oni kojima je seksualni metabolizam ubrzan s vremenom neće moći osjetiti zadovoljstvo – zaključio je američki psihoterapeut Mark Gungor. I na kraju ljeta većina razuzdanih partijanera shvati – promiskuitet iscrpljuje. I ne samo to. Preraste li u veći poremećaj, prazni i novčanik. Isplati li se približavati granici između normalnog i nemoralnog i tako riskirati? (express.hr)

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime