Rezultati zadnjih upisa pokazali su da su realne lokalne potrebe veće od kapaciteta koje Grad Split osigurava u mreži predškolskih ustanova. Nakon završetka natječajnog postupka za upis, neupisano je ostalo više od 200 djece koja su ispunila sve uvjete za upis, a kao glavni prijedlog navodi se  nedostatak mjesta u programima ustanova, pišu u priopćenju splitski MOST-ovci

“Naš prijedlog je da se privremeno, za svu neupisanu djecu koja ispunjavaju sve uvjete kao i ona upisana, predvidi mjesečna naknada u iznosu od 700,00 do 1.000,00 kuna, ovisno o prihodima kućanstva, radi li se o djetetu jasličke ili vrtićke dobi, postoji li u obitelji jedno ili više neupisane djece i na koji su način roditelji organizirali čuvanje djece izvan ustanova predškolskog odgoja u Splitu“, ističe Mostova gradska vijećnica Ivana Ljulj Cvitanić.

Ljulj Cvitanić navodi da ovu mjeru predlažu svjesni da neupisom djece u vrtiće roditelji dolaze u situaciju da značajan iznos plaće, ako ne i plaću u cijelosti u pojedinim djelatnostima, moraju izdvojiti za čuvanje djece izvan ustanova predškolskog odgoja.
Kao još jedan bitan podatak navodi da postoje nezaposleni odgojitelji i studenti predškolskog odgoja, razne igraonice i drugi oblici brige o djeci koji bi uz financijsku potporu koju bi Grad Split priznao roditeljima mogli olakšati ovo prijelazno razdoblje do pune izgradnje vrtićkih kapaciteta.

“Predlažemo da se izradi Odluka o novčanoj naknadi za roditelje djece s područja Grada Splita koja su ostvarila pravo na upis u vrtić ili jaslice, a nisu upisana zbog popunjenosti kapaciteta. Tom bi se odlukom uredili uvjeti, način i postupak dodjele sredstava.
Naš prijedlog je da se odredi da je ta odluka prijelazno rješenje do izgradnje kapaciteta u skladu s realnim lokalnim potrebama”, navodi Ivana Ljulj Cvitanić

Sredstva koja Mostovci predlažu da se izdvoje za ovu namjenu iznose 3 milijuna kuna, te će predložiti da se s primjenom krene nakon stupanja na snagu odluke što se predlaže već za siječanj 2022.

Svoj smo prijedlog detaljno komunicirali gradonačelniku prije donošenja nacrta proračuna, ali za njega mjesta u proračunu nije bilo. Grad Split doživljava demografski krah jer mlade obitelji sele iz grada zbog nemogućnosti pronalaska posla i obiteljskog ostvarenja. Uskoro će izići rezultati popisa stanovništva koji će biti poražavajući za drugi grad po veličini u Hrvatskoj. Očito je dizanje proračunskih sredstava za 3 milijuna kuna galerijama i muzejima koji su financijski gubitaš ili pak, davanje 3 milijuna kuna godišnje na održavanje softwarea i hardwarea banovine gradu Splitu važnije od zbrinjavanja djece i konkretne pomoći roditeljima. Hoće li mlade u Splitu zadržati muzejska postava stara 30 godina i novi laptopi u banovini ili predškolska skrb o djeci i financijska pomoć roditeljima procijenite sami?

1 KOMENTAR

  1. Još jedan sramotni podatak u našoj Državi, ni ovo malo djece što imamo ne možemo smjestiti u vrtiće. Bitno da za desetke tisuća uhljeba ima… to je 21. stoljeće i Europska Unija… Sramota

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime