Otkrivamo kako se sin moćnog HDZ-ovca godinama školovao u privatnoj školi, a sve su plaćali hrvatski porezni obveznici. Martin Baričević je HDZ-ov načelnik općine Jasenice

Također je i saborski zastupnik. Ujedno je i predsjednik nečega što se zove Hrvatska zajednica Općina. Njegov sin zove se Luka Baričević i završio je privatnu Visoku školu za sigurnost. Platili su je vatrogasci. Martina se možda sjećate iz one afere kad ga je vlasnik lokalnog restorana optužio da mu duguje čak 185 tisuća kuna za izjedenu janjetinu i piće. Načelnik je slučaj odveo na sud gdje je jednom zasvagda dokazao da ipak nije, kako se pisalo, besplatno pojeo stado životinja.

Luke se možda sjećate iz one afere kad mu je otac bez natječaja dodijelio koncesijsko odobrenje da na plaži u Maslenici, nekoliko metara od mora, sagradi i otvori ugostiteljski objekt. Inspekcija je reagirala i zatvorila radove. U međuvremenu, mladi Luka nije gubio vrijeme. Na račun poreznih obveznika upisao je privatnu Visoku školu za sigurnost s pravom javnosti u Zagrebu. Školarina po godini studiranja iznosi 2600 eura, a on je platio samo 240 kuna upisne pristojbe. Ostatak su plaćale Područne vatrogasne zajednice koje se financiraju iz lokalne samouprave. A lokalnu samoupravu vodi njegov tata. Student Baričević, kako su nam odgovorili iz škole, upisao je dodiplomski stručni studij još 2014. On traje tri godine i košta 7800 eura. Odnosno gotovo 60 tisuća kuna. Prve dvije uplate platila je PVZ Sveti Florijan – Benkovac, a ostale dvije platila je PVZ Velebit – Obrovac. PVZ (područna vatrogasna zajednica) je savez udruženih vatrogasaca na nekom području. U ovom slučaju, između ostalog, na području općine Jasenice koju vodi Martin Baričević, Lukin otac. PVZ Sveti Florijan je propao otprilike deset mjeseci nakon zadnje uplate školarine za načelnikovog sina.  Otkriven je niz malverzacija u ovoj vatrogasnoj zajednici, a mi ćemo napomenuti samo jedan zabavan detalj. Nakon brisanja Sv. Florijana pisalo se kako je njihov zapovjednik Ante Buljat koristio novac PVZ-a kako bi sređivao podno grijanje u svojoj kući, upisivao lažne prekovremene sate, prikazivao laže donacije… Završio je na optuženičkoj klupi zadarskog DORH-a. Iste te 2015. godine kad se ugasio PVZ Sv. Florijan, osniva se PVZ Velebit. I oni djeluju na području Općine Jasenice. Iste godine mladom Luki isplaćuju prvu uplatnicu. Također, iste godine od Ministarstva poljoprivrede dobivaju gotovo 200 tisuća kuna. Zašto? Za nešto što se zove Općekorisne funkcije šuma. I sljedeće godine dobivaju novac iz državnog proračuna, čak 236 tisuća kuna. Zašto? Također za Općekorisne funkcije šuma. Gotovo 200 tisuća kuna otišlo je na “tekuće donacije u novcu”, a ostatak na “ostale nespomenute rashode poslovanja”. I sljedeće godine su opet dobili novac za Općekorisne funkcije šuma, i to 314 tisuća kuna.

Ideja da vatrogasci financirani iz lokalne samouprave i državnog proračuna plaćaju privatnu školu načelnikovom sinu, i to sinu načelnika na čijem području djeluju, zvučala je nevjerojatno, čak i za HDZ-ove standarde. Zato smo odlučili provjeriti činjenice kod samih aktera. Prvo smo se javili Luki, tatinom sinu. Nije bio zadovoljan. – Vas to ne zanima, uopće me nemate pravo zvati. Vas ću tužiti, lip vam pozdrav, ugodan dan – kazao je mladi Baričević i završio razgovor.  Javili smo se zatim tati. On je tražio pismeni upit. Uskoro je stigao odgovor. Prenosimo ga integralno, bez gramatičkih intervencija. – Na Vaš upit mogu odgovoriti sljedeće: Obavezu financiranja vatrogastva imaju sve JLS u RH, pa tako i općina Jasenice. Kolimi je točno izdvojila  općina Jasenice dobiti će te u najkraćem mogućem roku kada bude uredovno vrijeme pa službeniku za informiranje budu dostupni traženi podaci. O plaći moga sina , školovanju i zaposlenju ja ne mogu govoriti jer te evidencije ne vodi općina Jasenice, niti sam ja na to bilo čim utjecao. Lijep Vam pozdrav – napisao je Martin Baričević, saborski zastupnik, načelnik i predsjednik Hrvatske zajednice Općina. 

Okrenuli smo se zatim predsjedniku PVZ-a Velebit, Slobodanu Jurjeviću, inače HDZ-ovom dogradonačelniku Obrovca. Pitali smo ga jesu li platili privatnu školu načelnikovom sinu. – Naravno, deficitarni smo s kadrom. Kod nas vatrogastvo nije baš u tradiciji naših ljudi i krenulo se s doškolovanjem. Financiramo se dijelom od osnivača, a to su Grad Obrovac i Općina Jasenice i dijelom iz državnog proračuna. To ide iz sredstava koja pripadaju vatrogasnim zajednicama – iskren je bio Jurjević. A što je s mladim Lukom koji sad radi kao tajnik PVZ-a Velebit, zanimalo nas je. – On je bio prije toga zaposlenik Svetog Florijana koji nije profunkcionirao. Da ne ostane na ulici i bez posla, zaposlio se kod nas. Počeo je raditi kod nas isti posao kao i tamo, administrativni posao – pojasnio nam je kalvariju mladog Baričevića. Da ne budemo lijeni, javili smo se i Anti Zubaku, zapovjedniku PVZ-a Velebit. On nije bio toliko raspoložen za razgovor. – Jesam dobio neku nagradu? Ne. A ništa onda, čuli ste se s predsjednikom – poručio je. Naposljetku, zanimalo nas je koliko točno Općina Jasenice, koju vodi Martin Baričević, godišnje daje novca PVZ-u Sv. Florijan i PVZ-u Velebit, koja je odškolovala i u kojoj sada radi Luka Baričević. Općina je PVZ-u Sveti Florijan 2014. uplatila 25 tisuća kuna, a PVZ-u Velebit od 2016. do 2019. uplatila je 217 tisuća kuna, navodi se u odgovoru kojeg potpisuje Mile Baričević, osoba za informiranje u Općini Jasenice. Ne znamo je li u rodu s načelnikom.

Pročitajte više na: https://m.24sata.hr/news/sin-mocnog-hdz-ovca-zavrsio-privatni-faks-na-racun-gradana-692043 – 24sata.hr

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime