Što su pripadnici američke CIA-e (Središnja obavještajna agencija) sredinom ovog tjedna radili u Splitu? Prošlog utorka u zračnu luku na Resniku sletio je boeing 757-200, modificirane putničke verzije C-32B.

Zrakoplov bijele boje nije imao vidljive oznake pripadnosti, osim male američke zastavice na trupu, te identifikacijski broj 24452. Riječ je o zrakoplovu američkog Ministarstva domovinske sigurnosti za specijalne operacije CIA-e i već je prošle godine jednom boravio u zračnoj luci na Resniku.
Osumnjičeni za terorizam

Kako doznajemo, u utorak je iz nepoznatog smjera sletio s 30-ak pripadnika CIA-e koji su dva dana boravili na nepoznatoj lokaciji u Splitu. Sljedećeg dana (srijeda) zrakoplov je sa svojim putnicima uzletio prema Velikoj Britaniji.  Razlog boravka američkih tajnih agenata nije bilo moguće doznati. No, nije tajna, a što potvrđuju i specijalna izvješća UN-a, da je Hrvatska u više navrata dopustila korištenje svojeg zračnog prostora i aerodrome za operacije koje provodi CIA. Amnesty International upozoravao je na razdoblje od 2002. do 2005. godine. CIA je, naime, koristila razne tipove zrakoplova za prijevoz osoba osumnjičenih za terorizam, te su u spomenutom razdoblju američki zrakoplovi dvaput sletjeli na aerodrom u Dubrovniku. Radi kakve tajne misije su američki agenti boravili u Splitu možda pokažu tek događaji u budućnosti. Cinici bi rekli, tko bi se u Hrvatskoj uopće usudio pitati Amerikance što rade po našoj domovini? Vjeruje se da su upravo zrakoplovom boeing 757-200 koji je boravio na aerodromu u Resniku, 2001. godine u Uzbekistan prebačeni pripadnici američkog SOG-a (Special Operations Grup) kao obavještajna prethodnica terenskog napada SAD-a na Afganistan. Prema nekim izvorima ovim je zrakoplovom CIA 2004. u Centralnoafričku Republiku 2004. godine, a nakon svrgavanja, na sigurno prebacila haićanskog predsjednika Jean-Bertranda Aristidea. CIA-in boeing 757-200 koji je kratko boravio u na splitskom aerodromu VIP je verzija tog tipa zrakoplova koji je namijenjen prijevozu visokih američkih dužnosnika. Interijer i kabine luksuzno su uređene i opremljene. Boravio je na Resniku i prošle godine u lipnju kada se u Splitu održavala NATO konferencija na temu suzbijanja širenja oružja za masovno uništenje. I ovaj boravak agenata CIA-e u Splitu potvrđuje da je američka tajna služba jedna od najaktivnijih stranih agentura u Hrvatskoj. Još od vremena Domovinskog rata Amerikanci u svojim rukama drže strateški sigurnosni sustav Hrvatske. Sustavno nadziru važnije segmente hrvatskog političkog vrha, vojske, policije, tokove prodaje oružja, te ih se smatra vrlo utjecajnim, pa i odlučujućim u odabiru nekih vojnosigurnosnih kadrova.

Popis svih pilota

Intenzivnija suradnja s Hrvatskom počela je neposredno nakon terorističkih napada u SAD-u u rujnu 2001. godine.

Zagreb je tada Washingtonu dostavio popis svih vojnih pilota koji su za vrijeme Jugoslavije prošli pilotsku obuku na Zemuniku. Mahom su to bili piloti s područja Bliskog istoka. Usto, dostavljeni su i svi podaci o vehabijama i suradnicima Bin Ladena u BiH.  Washington je nakon toga Hrvatskoj ustupio sustav „Watson“ koji omogućuje praćenje svih telefonskih razgovora, e-mailova, te faxova koji se vode preko svih vrsta digitalnih i anolognih komunikacija, osobito mobitela u zemljama s kojima Hrvatska graniči. Premda je naša zemlja s “Watsonom” dobila značajnu tehnološku prednost pred drugim susjedima u prikupljanju obavještajnih informacija, ta je prednost ipak regionalnog karaktera. Amerika je, dakle, navikla da utječe na politiku drugih država, ponekad i iz plemenitih pobuda, i to je jednostavno navika koje se Washington teško oslobađa. (Slobodna Dalmacija)