Sinoć u 19.32 sati u luci Gaženica došlo je do sudara dvaju trajekata, izvijestili su nas iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Očevidom je utvrđeno da je prilikom isplovljavanja motornog trajekta naziva „Sis“ sa trajektnog pristaništa broj 6, uslijed poteškoća u radu manevarskog postrojenja lijevom stranom krmene rampe udario u desnu krmenu stranu motornog trajekta naziva „Juraj Dalmatinac“, koji je u tom trenutku bio vezan na trajektnom pristaništu broj 5.
Posada trajekta „Sis“ u trenutku otkazivanja manevarskih mehanizama te nemogućnosti dodatne korekcije i neizbježnog udara u drugi trajekt, poduzela je sve potrebne radnje u cilju zaštite putnika i posade na oba trajekta netom prije neizbježnog sudara gašenjem pogonskih strojeva, radi usporavanja plovidbe te izdavanjem upozorenja putnicima i posadama oba trajekta. U sudaru nitko od putnika niti članova posade nije ozlijeđen i nije nastupilo onečišćenje mora. Brodu „Juraj Dalmatinac“ očevidom je ustanovljeno oštećenje vanjske oplate u vidu razderotine od oko 60 cm na desnom krmenom dijelu, na visini 10 metara iznad razine mora, dok brod „Sis“ nije pretrpio konstrukcijska oštećenja, a njegovi putnici koje je trebao prevesti na redovnoj liniji 431 Gaženica – Preko, zbog kvara upravljačkog mehanizma prevezeni su trajektom „Vladimir Nazor“. Trajekt Sis do uklanjanja kvara na upravljačkom mehanizmu ostaje na vezu u Luci Gaženica, dok će trajekt „Juraj Dalmatinac“ danas otploviti u remontno brodogradilište radi saniranja oštećenja, stoga je Lučka kapetanija Zadar brodu izdala svjedodžbu za jedno nekomercijalno putovanje do luke popravka.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime