U uhidbenom nalogu za Josipa Perkovića stoji da je od naredbodavca taj bivši obavještajac označen kao pomagač nepoznatim osobama u ubojstvu. Zdravko Mustač, koji je svojedobno bio nadređen Perkoviću, tereti se za pomaganje i poticanje na politički motivirano ubojstvo. No tko je bio Stjepan Đureković i zašto je ubijen? Za pravim odgovorima i istinom hrvatska javnost traga godinama

Osamdesetih godina prošloga stoljeća Stjepan Đureković bio je jedan od uspješnijih direktora u Ini. Zbog optužbi za pronevjeru za trgovanja naftom 1982. napustio je Jugoslaviju i preko Austrije otišao u Njemačku. Godinu dana nakon toga je ubijen.

Za njegovo je ubojstvo 26 godina kasnije na doživotni zatvor u Njemačkoj osuđen Krunoslav Prates, i to na temelju iskaza drugog agenta Udbe Vinka Sindičića. I tu priča nije stala.

Prema riječima Perkovićeva odvjetnika Ante Nobila, u presudi Pratesu Perković se označava kao organizator i naredbodavac. ‘Međutim, u uhidbenom nalogu koji sam jučer prvi put vidio Perković se označava kao pomagač nepoznatim osobama u izvršenju kaznenog djela ubojstva, a njegova je radnja izvršenja pribavljanje ključa, i to je sav krimen koji oni stavljaju Perkoviću na teret’, kaže Nobilo.

Istraživački novinar Željko Peratović tvrdi da je prije ubojstva Đureković trebao doći u Hrvatsku posvjedočiti o korupcijskom skandalu koji se dogodio u Ini. ‘Naručitelj ovoga ubojstva kojem se sudi u Njemačkoj je Mika Špiljak, tadašnji član predsjedništva SFRJ. Njegov sin Vanja Špiljak i sin pokojnog Josipa Broza, Miša, bili su upleteni u veliku korupcijsku aferu u Ini. U tu aferu, i to mnogo manjoj mjeri, bio je upleten i pokojni Đureković’, tvrdi Peratović.

Bivši agent Udbe Božo Spasić u izjavi za HTV prije 8 godina tvrdio je da je Đureković bio legatimna meta službi – ne zbog političkih razloga već novca.

Perkovićev odvjetnik tvrdi kako iza Đurekovićeva ubojstva stoji tada najmoćniji čovjek jugoslavenskih službi Stane Dolanc. Hrvatski ogranak službe, kaže Nobilo, nema veze s tom akcijom.

Nobilo ide i korak dalje pa se pita koja bi to neka druga zemlja pristala na izručenje svojega visoko rangiranog obavještajca. ‘Možete li zamisliti da bi Mosad ili CIA predali svojega agenta – oni rat započnu da bi izvukli svoga agenta’, dodaje Nobilo.

Peratović, pak, smatra da su to neumjesne usporedbe. ‘Ovdje je riječ o tome da je hrvatski dio jugoslavenske tajne službe ubio više ljudi u inozemstvu, na zapadu, nego što su to učinile bugarske ili ruske tajne službe i istočnonjemačke službe. Dakle, to je državni terorizam neviđen i on mora biti kažnjen’, rekao je Peratović.

U sjeni Perkovića i Mustača ostao je Ivan Lasić, bivši funkcionar Udbe koji je također na listi europskog uhidbenog naloga i koji, prema informacijama, živi u BiH.(tportal)

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime