Sve ukazuje na to da ministrica EU fondova i regionalnog razvoja Gabrijela Žalac neće preživjeti “ambicioznu rekonstrukciju” vlade Andreja Plenkovića. U medijima se kao njena nasljednica najviše spominje trenutna saborska zastupnica HDZ-a Dragica Vranješ, navodna “mlada lavica” stranke koja je rođena 1988. godine u Makarskoj

Vranješ je u Hrvatski sabor ušla 19. listopada 2016., kao zamjenica Milana Kujundžića. Tada se još prezivala Roščić, a prezime je promijenila 7. listopada 2018. godine, nakon udaje za Jozu Vranješa, piše Index

Kći HDZ-ovca u braku s HDZ-ovcem

Vrijedi napomenuti kako je mlada HDZ-ovka kći HDZ-ovog načelnika Baške Vode Joska Roščića, a njen muž, Jozo Vranješ, HDZ-ov je dogradonačelnik Makarske. Potencijalna buduća ministrica EU fondova je, dakle, HDZ-ova veteranka, čiji je obiteljski i politički život posve prožet HDZ-om, iako je stara tek 31 godinu, tek godinu više od stranke koja joj je dosad obilježila cijeli život. 

Kada je riječ o suprugu Dragice Vranješ, on je vlasnik poslovnog prostora u Makarskoj od 161,11 metara kvadratnih i tržišne vrijednosti 2,336.095 kuna.

Suprug Dragice Vranješ, makarski dogradonačelnik, vozi auto bosanskohercegovačkih registarskih tablica

Vlasnik je tri stana u Makarskoj, a posjeduje i oranicu u Kozičkim Poljicima od ukupno 71.050 metara kvadratnih. Suvlasnik je s trećim osobama, njegovo je 33 posto, dakle 187.572 kune ako odluči prodavati svoj dio. Sve u svemu, vrijednost imovine Joze Vranješa se procjenjuje na oko 10 milijuna kuna.

Mediji su inače otkrili da makarski dogradonačelnik vozi auto – naravno, Mercedes – bosanskohercegovačkih registarskih tablica. Kada su ga novinari o tome pitali, on je odgovorio: “Nemam vremena za gluposti. To je stvar mog osobnog izbora. Sve je u skladu sa zakonom.” Dodao je kako je svoju imovinu “stekao poštenim radom u inozemstvu”. Taj “pošteni rad u inozemstvu” se odnosi na njegovo direktorsko mjesto od 2008. do 2017. u mostarskoj tvrtki Aluminij, koja je baš ovih dana bankrotirala.

Stažirala kod Plenkovića u Bruxellesu

Također, Vranješ je jedna od onih sretnika iz HDZ-a koji su stažirali u uredu Andreja Plenkovića u Bruxellesu dok je bio eurozastupnik, a to je grupa iz koje premijer izvlači mnoga svoja kadrovska rješenja, poput zečeva iz šešira. 
Inače, Dragica Vranješ završila je Ekonomski fakultet u Splitu. Nakon diplome na Ekonomskom fakultetu postala je demonstrator za političku ekonomiju na Pravnom fakultetu. 

U svakom slučaju, Dragica Vranješ, rođena Roščić, u saboru sjedi već tri godine, a prvi put se u javnosti uspjela istaknuti kao zastupnica svojim ulizivačkim istupom u obranu ministra obrane Damira Krstičevića.

Proslavila se ulizivačkim pitanjem Krstičeviću

Tijekom rasprave o interpelaciji SDP-a o njegovoj smjeni zbog fijaska s kupovinom borbenih aviona, zastupnica Vranješ je ustala i krenula Krstičeviću postavljati “pitanje”: “Ministre, tri stvari bih ovdje željela naglasiti. Gospodin Vidović je jasno ovdje rekao da je ovaj postupak prema odboru za obranu bio transparentniji nego što zakon nalaže. Znači da ste vi uputili odbor i u više od onoga što od vas zakon traži.”

“I činjenica je to da odbor i članovi SDP-a, odnosno jedan dio njih su cijeli taj proces hvalili i smatrali ga transparentnim i nisu imali nikakve primjere. Drugi dio članova SDP-a je smatrao da nam uopće ne trebaju. Da nam nabavka zrakoplova uopće ne treba”, dodala je. 

“Druga stvar što se tu nameće je da ste vi rekli da nije bilo troška. Vi ste rekli da nije bilo štete, a trošak transparentnog postupka nije šteta pa vas molim da objasnite što znači kada se štedi na transparentnosti i kakav je bio postupak s MIG-ovima 21”, zamolila je HDZ-ovka Krstičevića.

Ministar obrane je ustao, puno joj zahvalio na pitanju i započeo sa samohvalom.

“Upravo na ovom procesu ja smatram da je Hrvatska ojačala odnose s državom Izrael. Vi ste vidjeli onaj dio troška o 395 tisuća kuna. On se odnosi na dio putovanja stručne skupine oko pripreme ugovora. Međutim, on se odnosi i na razvoj i unapređenje suradnje s državom Izrael. Iz tog procesa, sada ove godine, po prvi put Hrvatska dobiva zapovjedništvo za kibernetički prostor. Iz tog procesa, Hrvatska vojska dobiva središte za besposadne sustave. Znači, to su konkretni rezultati tog puta i tih posjeta, osim pripreme ugovora. Takva je situacija i što se tiče naših odnosa sa Sjedinjenim Američkim Državama. Kao ministar obrane, dvaput sam bio u Pentagonu, zar mislite da bi ti odnosi bili takvi da nema tih posjeta”, završio je svoj odgovor stranačkoj kolegici.

Nakon toga biserima Dragice Vranješ nije bilo kraja, brana kao da je pukla kada je Krstičeviću nabacila to ulizivačko pitanje.

Visoko na listi najrastrošnijih zastupnika

Vranješ se nije svidio članak koji propituje njena primanja kao saborske zastupnice. Umjesto uobičajenog slanja ispravka informacije, priopćenja ili reagiranja, zastupnica se HDZ-a odlučila s novinarkom Slobodne Dalmacije i Makarske kronike obračunati putem saborske govornice.

Naime, u Makarskoj kronici objavljen je članak kako se zastupnica Vranješ nalazi visoko na listi najrastrošnijih saborskih zastupnika. Uz plaću od 21.115 kuna bruto, Vranješ je imala pravo na dnevnicu, putne troškove, najam stana i režije te naknadu za odvojeni život i to smo ukupno platili 116.883 kune godišnje. S obzirom na to da je Vranješ iz Baške Vode koja je 436 kilometara udaljena od Zagreba, u članku su usporedili njene troškove s onima koje ima zastupnik Ante Pranić iz 482 kilometra udaljenog Vrgorca. Ustanovili su kako Vranješ troši puno više nego Mostov Pranić.

Napad na novinare sa saborske govornice

Potencijalna buduća ministrica je, dakle, izašla za saborsku govornicu i počela verbalno mitraljirati. “Odgovornost nas sviju je da odgovaramo za izgovoreno za napisano i izgovorenu riječ. Kada nema te odgovornosti, onda se prelazi granica dobrog ukusa, a stvari se pretvaraju u osobni linč i hajku”, počela je svoj napad na novinare zastupnica Vranješ dodajući kako neki ljudi iskrivljavaju sliku o hrvatskim političarima. 

“To je laž, obmana i manipulacija”, govorila je Vranješ koja se požalila i na vlastito mjesto stanovanja. Tako kaže da je uz još neke zastupnike tražila državni stan dok joj traje mandat, no nije ga dobila jer su pravo prvenstva imali vladini dužnosnici. Sada je u unajmljenom stanu, a troškove joj plaća sabor. No državni stan, tvrdi Vranješ, dobio je zastupnik Pranić. Zastupnica HDZ-a požalila se kako nisu svi političari isti, a ona definitivno nije ista kao zastupnica Anka Mrak Taritaš koja se ovih dana nalazi u središtu afere oko neprijavljivanja novčanih naknada.

I onda je došao vrhunac. “Svojim radom kao zastupnica osigurala sam preko europskih fondova financijska sredstva za 86 radnih mjesta u 2018. godini”, pohvalila se zastupnica Vranješ na kraju dodajući da ni zbog toga ne zaslužuje ovakvu hajku.

Na sve to je replicirao zastupnik Mosta Nikola Grmoja, a ni njemu Vranješ nije ostala dužna, odgovorivši mu kasnije preko Facebooka. 

Svađa s Grmojom i Mostom preko Facebooka

“Gospodine Grmoja, novinari trebaju u svakom trenutku imati istinitu i vjerodostojnu informaciju, a to što istina u ovom slučaju kad ste razotkriveni u manipulaciji Vama ne odgovara je Vaš problem. Činjenica je da ja kao zastupnica koja predstavlja RH u međunarodnim tijelima volonterski obavljam poslove u nizu ostalih tijela po saborskoj dužnosti, uz volonterski rad u udruzi preko 1500 sati godišnje, uz niti jedan neopravdani izostanak, imam manji trošak dolaska na posao i službenih putovanja od kolege Pranića”, poručila je Vranješ Grmoji.

Nastavila je svoj obračun s Mostom u još jednom postu na Facebooku.

“Najprije dajete lažne podatke, pokušavate dezinformacijama rušiti ugled i vjerodostojnost zastupnika, a nakon toga iskorištavate teške životne situacije pojedinih građana kako bi galamom siledžijski opravdali izigravanje i zlouporabu pojedinih medija. Kukavičkim bijegom iz sabornice pokazujete svoj karakter i nesposobnost. Naša je odgovornost odgovarati na napisanu i izgovorenu riječ jer bez odgovornosti i granica dobrog ukusa pojedinci javno informiranje pretvaraju u osobni linč. Pojedini novinari iskrivljuju sliku, ne samo o političarima nego i o kvalitetnim novinarima koji vrijedno rade svoj posao”, napisala je u statusu zastupnica Vranješ.

Članica Nadzornog odbora FINA-e

Vranješ je i članica brojnih saborskih odbora. Između ostalog, HDZ-ovka je članica Odbora za turizam, Odbora za europske poslove, Odbora za financije i državni proračun te članica Odbora za međuparlamentarnu suradnju. Također je i voditeljica Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini Mediterana te zamjenica člana Nadzornog odbora Hrvatske banke za obnovu i razvitak iz reda zastupnika. Osim toga, Dragica Vranješ je članica i Nadzornog odbora FINA-e. Također, obnaša dužnost predsjednice lokalne akcijske grupe Lag Adrion.

Vrijedi podsjetiti da je 2017. glasala za kontroverzni Zakon o koncesijama, koji omogućuje vladavinu povlaštenih nad obalom, a u dodjeli vrijednih i strateških dobara sasvim je isključena lokalna vlast i lokalno stanovništvo.

Đuskanje uz Cecu

Portret mlade i ambiciozne članice HDZ-a, koja se ekspresno uspinje u stranačkoj hijerarhiji, ne bi naravno bio kompletan bez spominjanja Cece Ražnatović. 

Naime, 2017. godine u Baškoj Vodi je održan domjenak u organizaciji Općine koju još od 1993. vodi njen otac Josko. Na domjenku je bila i Dragica, a Index je objavio snimku s fešte na kojoj je treštao hit Svetlane Ražnatović Cece “Šta je to u tvojim venama”.

“S članovima ekspedicije Vlaji na Himalaji bila sam na predavanju koje su organizirale udruge iz Baške Vode i Općina. Poslije je bilo druženje. Cecu osobno ne slušam pa ni ne znam njene pjesme. Zamolila sam pjevača da izvede pjesme ‘Kad mi padne šešir na čelo’ i ‘Rastao sam pored Dunava'”, odgovorila nam je tada na upit o svojem đuskanju na Cecu.

Dragica Vranješ za Index: Nisam s nikim ništa razgovarala

Index je kontaktirao Dragicu Vranješ da je pita postaje li ministrica. Razgovor s njom je tekao ovako.

“Ajde, pošto sam ja sad izletila sa sastanka, aj molim vas da to skratimo, da vam ja sad ne budem tu, ne odužim, ne odgovaram, šta vas zanima?” započela je Vranješ.

“Zanima me je li točno da ste u igri za ministarsko mjesto, spominjete se kao zamjena za Gabrijelu Žalac”, pitali smo je.

“Nemam ja stvarno nikakve informacije, ni komentare, premijer će odlučiti o rekonstrukciji vlade, doista nemam…”, odgovorila je ona.

A jeste li možda razgovarali s premijerom o tome, pitali smo HDZ-ovu zastupnicu.

“Nemam vam stvarno nikakve informacije, nisam s nikim ništa razgovarala”, odlučna je bila Dragica.

“Ako vas zove, jeste li spremni?” zanimalo nas je.

“Kažem vam, nemam komentara, ni informacija, premijer će odlučiti o rekonstrukciji vlade, ja stvarno ne želim biti bezobrazna, izašla sam sa sastanka da vam brzo to odgovorim ako vam brzo odgovor treba”, zaključila je Dragica Vranješ.

12 KOMENTARI

  1. Zna se ko je čopidin i koji mu je modus operandi a mi mu moremo samo puvat pod rep…sad se do kraja zastitio i tek sad ce pravi teror da poćne nad nama “ostalima”..

  2. Moj Vranješ znaš li ti u koju si kašetu brokava upa , često ćeš apoteku posječivati ali tablete neče pomoći .
    Zaključak: ŽENI NIJE MJESTO U POLITICI –POLITIKA JE KURVA.

  3. Zelim ovim putem izraziti iskrenu i duboku sucut obiteljima Roscic i Vranjes te svim njihovim uhljebima,kao i onima koji su to mogli biti,na ne izboru Dragice za ministricu.
    Isto tako cestitam istim povodom svim hrvatskim gradanima koji u Dragicinom ne izboru vide svjetlo na kraju ove bankomat drzave,koju bi gore navedene obitelji sisale koristeci politicku moc.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime