Turska Dogus grupa, obiteljska tvrtka Ferita Sahenka, golema je međunarodna kompanija koja zapošljava više od 25 tisuća radnika i u 120 tvrtki upravlja imovinom vrijednom preko 100 milijardi dolara.

Imaju tvrtke u bankarskom, građevinskom, medijskom, turističkom, automobilskom, nekretninskom i energetskom sektoru. Vlasnici su i dvije marine na zadarskom području, Marine Dalmacija i Borik. Marina Dalmacija, smještena između Bibinja i Sukošana, ima 1.200 vezova u moru, još 500 na kopnu. Borik ima 185 vezova u moru i 50 na kopnu. Dogus grupa je i pred preuzimanjem Tankerkomerca i izgradnjom hotela Maraska u Zadru. Susretljivošću Božidara Duke, direktora D-Marine Dalmacija i D-Marine Borik, razgovarali smo s Burakom Baykanom, regionalnim direktorom Dogus grupe. – Naše ukupne investicije u Hrvatskoj ovog trena dosežu oko 250 milijuna eura, uključujući radove koji će biti završeni do kraja 2016., obznanio je Burak Baykan na tečnom hrvatskom jeziku. Preuzimanjem D-Marine Dalmacija Bibinje-Sukošan govorilo se i o 15-ak milijuna eura ulaganja. Gradnja velebne upravne zgrade kod glavnog ulaza u D-Marinu Dalmacija je ovih dana završena. A kada se kreće s prenamjenom zgrade Maraske u hotel?
– Trenutačno smo u procesu izmjena Detaljnog urbanističkog plana. Napravili smo neke dorade u strukturi hotela te smo odmah krenuli s nužnim koracima u suradnji s Gradom Zadrom. Očekujemo da ćemo započeti s gradnjom odmah nakon sezone 2015. te da će Maraska Hotel biti spreman do 2017. godine zajedno sa svim novim sadržajima. Želimo započeti s gradnjom što prije jer zaista vjerujemo da će ono što planiramo stvoriti prekrasan novi ambijent u Zadru. Bit će tu servisirane rezidencije, nova trgovačka zona sa novim luksuznim restoranima i barovima za sve posjetitelje i stanovnike Zadra. Ukupna investicija će biti oko 45 milijuna eura, s rezidencijalnim dijelom u pozadini hotela.
Imate li još poslovnih planova sa Zadrom i njegovim okruženjem?
– Imamo daljnje planove. Drago nam je biti u Zadru i sretni smo što možemo sudjelovati u razvoju ove regije. Ne samo da ćemo razvijati svoje postojeće sadržaje, već razmišljamo i o nekim novim planovima. (Zadarski list)