Nakon protekle dvije godine obilježene pandemijom koronavirusa u kojima se turizam pokazao kao grana koja može djelovati stabilizirajuće na hrvatsko gospodarstvo u kriznim uvjetima, ove godine turizam podržava nastavak snažne ekonomske aktivnosti u Hrvatskoj

Dobri turistički rezultati podržali su rast gospodarskih pokazatelja u odnosu na prošlu godinu, kako u drugom tako i u aktualnom trećem ovogodišnjem kvartalu, što je dalo podlogu povećanju procjene stope rasta hrvatskog BDP-a od strane Hrvatske narodne banke na 5,5 posto za čitavu 2022. godinu. Uz rekordan porast pokazatelja potrošnje u turizmu i ugostiteljstvu od 40 posto u odnosu na prošlu godinu, koji pokazuju podaci iz sustava fiskalizacije, dobra sezona podržava dobre rezultate i u drugim dijelovima gospodarstva. Fiskalizirana potrošnja u trgovini na malo je u Hrvatskoj u srpnju porasla za gotovo 16 posto, u djelatnosti prijevoz i skladištenju ostvaren je rast preko 60 posto, u umjetnosti, zabavi i rekreaciji čak 44 posto više. Tim brojkama Hrvatska ostaje među rijetkim zemljama u EU koja ulaskom u drugu polovicu ove neizvjesne godine i dalje ne bilježi usporavanje gospodarstva. 

Turizam je proteklih godina pokazao da ima znanja, iskustva i snage ostvariti najbolji rezultat na Mediteranu u kriznim vremenima. Ove godine pokazuje da je to sektor, među rijetkima u Hrvatskoj, koji ima potencijala za dodatan rast, privlačenje novih investicija, otvaranje novih radnih mjesta i ostvarivanje mnogo veće dodane vrijednosti. A za oslobađanje tog potencijala ključne su investicije. S obzirom na veliki izazov povećanih troškova poslovanja ove godine koji značajno smanjuju investicijski potencijal, a posebno troškova električne energije, ponovno apeliramo na Vladu da reagira na vrijeme adekvatnim mjerama. Naše simulacije su pokazale da bi porast cijena električne energije, u situaciji da svi u sektoru sklapaju nove ugovore, iznosio milijardu kuna, što je iznos jednak čitavoj prošlogodišnjoj dobiti sektora smještaja”, izjavio je Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma. 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime