Karizmatični biznismen svjetskog glasa Walter Wolf u današnjem izdanju Jutarnjeg lista za propast brodogradilišta Nauta Lamjana  direktno je okrivio Božidara Kalmetu!

Tvrdi da je on, zapravo, zadarski boss koji je u sprezi sa županom zadarskim Stipom Zrilićem i još nekim ljudima minirao sve njegove poslove u Zadarskoj županiji, pa tako i tvornicu  Maraska koje je svojedobno bio vlasnik.  Kako kaže, Nauta Lamjanu kupio je od Fonda za privatizaciju i tamo je zatekao 186 gladnih radnika kojima je isplatio šest zaostalih plaća i ni jedan brod. Taj biznis je i proširio, otvorio s generalom Vladimirom Zagorcem tvornicu dizalica Crane Power s poznatom obitelji Palfinger.

Međutim, vlasnikom Wolfovog otočkog biznisa postaje Hypo banka obzirom da Wolf nije podmirivao obaveze i banka je imala namjeru od tog dijela Ugljana napraviti turističku oazu. Međutim, to nije bilo moguće jer je brodogradilište imalo koncesiju do 2031. Godine, pojašnjava Wolf i dodaje kako je navodno na inicijativu Božidara Kalmete izglasan novi zakon koji je vlasnicima omogućio izmjenu koncesijskog ugovora. U cijeli posao ulazi Jupiter Adria koji je imao gotove planove za izgradnju marine, 122 vile, yaht klub i dr. no zbog pobune lokalnog stanovništva odustaju. Za propas Nauta Lamjane najviše krivi „bandite iz sindikata“ i Božidara Kalmetu koji je, tvrdi, imao druge planove i sa Lamjanom i sa tvornicom Maraska. – Ja sam imao koncept gradnje stanova na mjestu Maraske, planirao sam proizvodnju preseliti u Gaženicu. Njima se koncept svidio, ali su ga srušili jer im se previše svidio, toliko da su željeli biti partneri, odnosno, očito su to na kraju odlučili odraditi sami. Sve je to bio dogovor Kalmete, Zrilića, Zagorca i Streidengera. Kalmeta i Streidenger su bili veliki prijatelji, a sada ga Kalmeta ne poznaje. Znate li vi tko je financirao gradnju sportskog centra u Zadru? Hypo banka. Na javnom natječaju bili su tek treći, ali su dobili prednost pred Erste bankom. Kriminal prve klase. Kalmeta je bio unutra, zaključuje Walter Wolf.