Grad Zadar u 2020. godini provodi 31 projekt ukupne vrijednosti 250 milijuna kuna, od čega je 206 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Od 2013. godine do danas provedeno je ukupno 39 EU projekata ukupne vrijednosti 87 milijuna kuna samo za Grad Zadar

15 projekata provodi se u području zaštite okoliša, prometa i urbane mobilnosti, 8 u području kulture i turizma, 5 u području obrazovanja i socijalne skrbi te 3 u području inovacija i gospodarskog razvitka.

210 milijuna kuna kapitalnih projekata u 2020.

Trenutno najveći kapitalni projekti su rekonstrukcija Providurove palače, uređenje bedema i rekonstrukcija Centra za mlade. U ožujku su pristigle dvije odluke o financiranju i to za projekt digitalizacije javnog prijevoza i parkinga (Zadar Urban Mobility – ZUM 4.0) te projekt rekonstrukcije Tuđmanove ulice s ugradnjom inteligentnog transportnog sustava (ITS).

U travnju i lipnju pristigle su još dvije odluke o financiranju za projekt komunalne infrastrukture poduzetničke zone Crno te projekt izgradnje novog poduzetničkog inkubatora. Ukupna vrijednost svih navedenih kapitalnih projekata iznosi 210 milijuna kuna, što čini skoro 30% jednog gradskog proračuna. To su nezapamćeno velika ulaganja koja se realiziraju uz pomoć EU sredstava i vrhunac povlačenja u ovom programskom razdoblju.

Upravo je 2020. godina realizacije projekata koja je usljedila nakon višegodišnjeg planiranja, programiranja i pripreme dokumentacije te su sada svi ti projekti napokon u fazi provedbe. S jedne strane to je velika količina investicija koja će otvoriti niz novih razvojnih perspektiva grada, a s druge strane veliki financijski ulog za sufinanciranje i generalno veliki pritisak na ograničene kapacitete za provedbu projekata.

Ovogodišnja korona kriza došla je u vrijeme najveće apsorpcije za Hrvatsku i zasigurno će utjecati na mogućnosti korisnika sredstava da usljed pada proračunskih sredstava sufinanciraju projekte. Ipak, ostaje vjera da će projekti, uz nešto prolongirane rokove, ipak preživjeti i dočekati bolja vremena. (zadartopcity.hr)

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime