Zdravku Mamiću u srijedu je na Općinskome kaznenom sudu u Zagrebu izrečena nepravomoćna presuda zbog vrijeđanja i klevetanja Ivice Crnića, odvjetnika bivšeg igrača Dinama i hrvatske reprezentacije Eduarda da Silve usred ročišta u ožujku 2013.

Najmoćniji čovjek hrvatskog nogometa i uvaženi član nogometne organizacije kažnjen je novčanim iznosom od 128.310 kuna, odnosno 350 dnevnih dohodaka. Riječ je o ponovljenom postupku, obzirom da je prvu odluku Županijski sud ukinuo smatrajući da nije dobro opisano što je uvreda, što kleveta, a što sramoćenje. Crnić je odustao od progona za sramoćenje i nepravomoćno dobio spor zbog vrijeđanja i klevete. Mamić i Crnić danas se nisu pojavili na izricanju presude, a njihovi su odvjetnici poslali vježbenike.  Crnićev odvjetnik Veljko Miljević u završnim je riječima na kraju ponovljenog suđenja zatražio da se Mamiću izrekne maksimalna kazna, ustvrdivši da je on u ranijoj obrani djelomično priznao nedjelo, dok u pogledu klevete nije iznio ni jedan razlog kojim bi dokazao istinitost sporne tvrdnje. Mamićeva braniteljica Jadranka Sloković kazala pak kako bi kazna zbog uvrede trebala biti bliža donjoj zakonskoj granici jer se Mamić više puta ispričao, dok bi za klevetu trebao biti oslobođen jer je imao razloga vjerovati u vezu između Crnića i bivšeg ministra sporta Željka Jovanovića. Crnić je podigao privatnu tužbu protiv Mamića koji ga je u sudnici lani u ožujku nazvao “mišem, kretenom, monstrumom i tatinim sinom” koji “po instrukcije odlazi kod Jovanovića”.

Mamić šalje poruku mladima da je vrijeđanje dopušteno…

Crnić je jučer ustvrdio da je Mamić visoki nogometni dužnosnik i da kao takav svojim ponašanjem pruža primjer svim građanima koji vole nogomet, posebno mladima. Po njegovu mišljenju, izostankom osude Mamićeva “nepristojnog ponašanja” mladi ljudi mogli dobiti poruku da je vrijeđanje dopušteno.. Crnić je lošim ocijenio Kazneni zakon kad je u pitanju nedjelo uvrede jer, kaže, omogućava imućnim osobama nepristojno ponašanje za koje misle da ga mogu riješiti plaćanjem sitne novčane naknade i nakon toga se nastaviti ponašati na isti način kao da se nije ništa dogodilo. Mamić, koje je uz uz povišene tonove napustio posljednje ročište, jučer se nije pojavio na sudu. Ranije je bio osuđen na novčanu kaznu, ali je zagrebački Županijski sud, odlučujući o žalbi ukinuo prvostupanjsku presudu, uz obrazloženje da nisu razgraničena kaznena djela klevete, uvrede i sramoćenja. Izmijenjenom tužbom Mamić je sada tužen za uvredu i klevetu, ali ne i za sramoćenje.

Mamić je redefinirao govor mržnje

Najmoćniji čovjek hrvatskog nogometa idući mjesec trebao bi se pojaviti i pred sudom u Splitu koji obrađuje predmet sukoba i provociranja u loži Poljuda tijekom susreta Hajduka i Dinama. Zbog teških uvreda kojima je zasuo bivšeg ministra Željka Jovanovića u radijskoj emisiji Mamić je, pak, oslobođen pravomoćnom presudom koja bi mogla postati referentni dokument za odredbe govora mržnje u KZ-u. Presuda naime ističe da Mamić nije potaknuo druge da misle kao on, niti sugerirao masi da počini nasilje, već su njegove uvrede označene kao osobni animozitet. (index.hr)