Ako uspijemo predsjedničke izbore pretvoriti u referendum protiv Zorana Milanovića, Kolinda može uspjeti – uvjeren je jedan visoki dužnosnik HDZ-a koji je Slobodnoj Dalmaciji ovih dana povjerio dio strategije najjače oporbene stranke na predsjedničkim izborima koji će se održati koncem godine.

U HDZ-u računaju na to da će se drastičan pad SDP-ova rejtinga – socijaldemokrati su u protekle dvije i pol godine prepolovili potporu među biračima, srozavši se s 33 na 17 posto – odraziti i na rezultat aktualnog predsjednika Ive Josipovića, kojega se SDP sprema podržati na izborima. Josipović još uvijek uživa veliku potporu građana. Po posljednjem istraživanju Crobarometra, njih 68 posto podržava njegov rad. No, premijer Zoran Milanović postao je najnepopularniji političar u zemlji, pa je logično da HDZ u prvoj fazi kampanje pokuša iskoristiti upravo tu činjenicu kao svoj glavni adut. I Josipovića što čvršće veže uz Milanovića i njegovu nedjelotvornu politiku. – Josipović je predsjednik koji je stasao u njedrima SDP-a. Ta se stranka nalazi u velikim problemima. Rejting joj pada, prijeti joj i stranački raskol. Sve bi se to moglo odraziti i na Josipovićev rezultat – upozorava politolog prof. dr. Anđelko Milardović. On dvoji može li uopće izravna Milanovićeva podrška koristiti Josipoviću.

Od Ruže do Kolinde

– Bojim se da bi mu prije mogla naštetiti. SDP-u je iznimno važno da dobije predsjedničke izbore. Zato bi bilo mudro da Milanović ostane po strani u kampanji, jer tako može povećati Josipovićeve šanse za pobjedu – smatra Milardović. Premijer je početkom tjedna oštro kritizirao predsjedničku kandidatkinju HDZ-a Kolindu Grabar-Kitarović, izrijekom je prozvavši da se “uplela s mračnim ljudima”. Milardović upozorava da i takvi istupi mogu biti kontraproduktivni za Josipovića. Svakoga koga je premijer izravno napao u posljednjih godinu i pol dana iz tog je sraza izišao kao politički pobjednik. Ruža Tomašić tako je osvojila najveći broj preferencijskih glasova na HDZ-ovoj koalicijskoj listi za europske izbore. Mirela Holy je iz Vlade morala otići na Milanovićevo inzistiranje, da bi se sa svojom strankom ORaH vratila u igru na velika vrata. Nakon što ga je Milanović kritizirao kao mladog neradnika, Davor Bernardić premoćno je izabran za predsjednika zagrebačkog SDP-a. Tonina Piculu degradirao je na peto mjesto koalicijske liste, pa je on na europskim izborima osvojio rekordnu podršku birača. Nije isključeno da Milanovićevi napadi Kolindi Grabar-Kitarović osiguraju dodatni kontingent glasova. I time predsjedničke izbore uvedu u potpuno neizvjesnu završnicu. (Slobodna Dalmacija)