Predsjednica udruge Zviždač Vesna Balenović danas je na Markovom trgu dala potporu četrdesetorici djelatnika sisačke Rafinerije kojima prijeti otkaz zbog odluke Uprave INE o prekidu rada postrojenja FCC u Rafineriji Sisak

– Smatram da se ne radi ni o kakvoj poslovnoj odluci Uprave INE o racionalizaciji poslovanja, već je na sceni odavno skovani plan o postupnom gašenju prvo Rafinerije Sisak, a kasnije i gašenju Rafinerije Rijeka. Najavljeno otpuštanje 40 radnika samo je prvi korak koji vodi konačnoj likvidaciji Rafinerije u Sisku, rekla je Vesna Balenović.

Energetsku politiku vode nam mađari

Mađarski MOL nije ušao u INU s iskrenim namjerama, kako bi unaprijedio našu nacionalnu naftnu kompaniju, već kako bi Hrvatsku pretvorio u vlastito tržište naftnih derivata. Poznato je da MOL  u Mađarskoj ima dvije moderne rafinerije DUNU i TISU, u čiju modernizaciju kontinuirano ulaže. Naše dvije rafinerije ne uklapaju se u energetsku strategiju Republike Mađarske i zato od prvog dana ulaska MOL-a u INU svjedočimo sustavnoj devastaciji i gašenju INE.

Žalosti činjenica da hrvatsku energetsku politiku i strategiju ne kroji Hrvatska Vlada već Vlada Republike Mađarske, a sve zbog punjenja crnih stranačkih fondova i osobnog bogaćenja naših najutjecajnijih političara. Podsjećam, jer mi hrvati skloni smo brzom zaboravu, da je MOL pri ulasku u INU preuzeo obvezu modernizacije rafinerija u Sisku i Rijeci. Nažalost to se nije dogodilo i mađarski partneri nisu ispoštovali preuzete obveze.

Zatvor zbog upozoravanja na izostanak obećanih investicija

Kada sam 2004. godine putem medija upozorila na nepodnošljiv smrad i prekomjerno zagađivanje zraka u Sisku, kao posljedicu izbjegavanja obećanih investiranja u modernizaciju Sisačke rafinerije, kažnjena sam bezuvjetnom zatvorskom kaznom od dva mjeseca. Naftnoj mafiji povezanoj sa korumpiranim pravosuđem nije predstavljalo nikakav problem obračunati se sa mnom i kazniti me zatvorom, zato što sam kao pojedinac razmišljala u interesu Republike Hrvatske, a ne neke interesne skupine.

Današnji prosvjednici vjerojatno neće biti kažnjeni zatvorom, dobit će samo otkaze, a njihov protest političari će zajedno sa režimskim medijima marginalizirati. Sisačka Rafinerija će uz prešutan blagoslov naše političke kreme šaptom pasti. Jednog će nas dana zahrđala rafinerijska postrojenja u Sisku samo podsjećat, da je tu nekad postojala snažna i uspješna Rafinerija, ponos hrvatskog gospodarstva, koju su korumpirani i uglađeni salonski političari uništili za šaku forinta i nešto europske političke karijere. Na građanima je da prepoznaju protuhrvatsku politiku koja se s Pantovčaka i Markova trga godinama vodi i da takve političare javno prozovu i nikad im više ne daju šansu da vode i predstavljaju Hrvatsku. – ističe Balenović.

Nacionalizacijom INU vratili u hrvatske ruke

Kada bi se  premijer Plenković i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović iskreno zalagali za interese  ovih 40 djelatnika, za interese INE i Hrvatske, onda bi se zahvalili MOL-u na dosadašnjoj nekorektnoj i neiskrenoj suradnji i nacionalizacijom INU vratili u hrvatske ruke. Svako drugo rješenje bacanje je Hrvatske pod jaram i izdaja je nacionalnih interesa. – rekla je Vesna Balenović. (FOTO:FaceBook)

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime