Hloverka Novak Srzić reagirala je priopćenjem na sastanak koji je održan u makarskoj Gradskoj upravi u svezi kliničkog medicinsko-biokemijskog laboratorija.

Priopćenje prenosimo u cijelosti: “Sastanak ravnatelja DZ-a dr. Petrica, makarskog gradonačelnika  i dijela liječnika iz makarskog DZ-a održano je  ne zato da bi makarski laboratorij čim prije počeo normalno raditi, već da bi dr. Petric nazočnima držao predavanje i objašnjavao da Makarskoj i ne treba labaratorij – jer zamislite jedan Izrael ima samo dva laboratorija za vađenje krvi. Za ne povjerovati da se takvu glupost može podvaliti obrazovanim ljudima.

Dakle, nije se dogovorilo ništa i nije se riješilo ništa, jer jedino pravo rješenje jest da se naš labaratorij odmah otvori laboratorij i počne normalno raditi isto onako kako je radio do kraja prošle godine.

Gradonačelniku Biliću, vodstvu makarskog HDZ-a i županu Ževrnji ovakav status quo gdje nitko ne dira nikoga, očito odgovara; bliže se izbori i niti jednoj strani nije interes  uzburkavanje duhova po ovom pitanju. Sve jedno je nama što jedni ne žele, drugi ne znaju, a treći ne mogu,  rezultat svega toga da u Makaraskoj uoči turističke sezone nije dostupna normalna i primjerena labaratorijska zdravstvena usluga.

Ja neću šutjeti i neću štititi ničija leđa, jer iza mene ne stoji nikakva stranka ni partija ni moćni župan, niti bilo koji pojedinac; iza mene i zajedno sa mnom mogu biti jedino građani Makarske bez obzira na stranačku pripadnost i bez obzira hoće li me na izborima podržati ili neće; i dalje ću svakodnevno kucati  na vrata dr. Petrica i župana Ževrnje, ne moraju mi otvoriti vrata svojih lijepih ureda, ali moraju i morati će vrlo skoro otvoriti vrata makarskog laboratorija  kako našim građanima tako i meni kao jednoj njih.

I tu se nećemo zaustaviti; tražit ćemo izgradnju prave bolnice u Makarskoj, a do tada moraju vratiti Dom zdravlja Makarskoj, kako je to i bilo prije nego su ga integrirali u ovaj famozni županijski Dom zdravlja koji se proteže od Vrlike na sjeveru, do Gradca i otoka Visa na jugu, pa nije ni čudo što se u takvom mastodontu događaju ovakvi apsurdi. U susjednoj županiji Dubrovačko neretvanskoj, na udaljenosti od  desetak km imate dva Doma zdravlja: Ploče i Metković, a Makarska se svela na razinu seoske zdravstvene stanice. Čujem da planiraju u prostorijama u kojima je nekada bilo rodilište otvarati neke druge sadržaje, dakle od rodilišta u potpunosti odustaju, a to je nedopustivo.

Od ovakvih ideja dr. Petrica i uprave županijskog DZ-a,  gora je jedino, na žalost već nadaleko poznata „makarskih šutnja“, odnosno šutnja makarskih političara. Za razliku od njih ja ću prekinuti tu makarsku šutnju i neću nikome dopustiti da ostvare svoje zamisli na štetu našega grada.”

Hloverka Nova Srzić