Odvjetnik Luka Mrkić koji ima ured u Zadru jedan je od najzaposlenijih u Zadarskoj županiji. Temeljem stotina punomoći koje je potpisao sa brojnim gradovima, općina, a ustanovama i povezanim trgovačkim društvima u vlasništvu ili suvlasništvu gradova i općina, ovaj odvjetnik ispostavio je račune ukupne vrijednosti više milijuna kuna

Istraživački tim portala Megamedia tjednima je analizirao kako je odvjetnik Luka Mrkić prepoznat kao najkvalitetnije rješenje za, uglavnom, trivijalne sudske postupke poput pr. postupaka ostvarenja naknade za pravo puta za nekretnine u vlasništvu ili pod upravom općine/grada od strane operatora javnih komunikacijskih mreža. Razgovarali smo sa nekim od načelnika koji nisu bili uvjereni da će im suradnja sa odvjetnikom Mrkićem donijeti uspjeh. Razgovarali smo i sa zaposlenicima ustanova, općinskih trgovačkih društava, pojedinim zadarskim odvjetnicima i došli do zanimljivih spoznaja.

Što sve piše u Ugovoru o zastupanju s Gradom Benkovcem?

Intrigantna je suradnja između Grada Benkovca i odvjetnika Luke Mrkića koja je trajala od studenog 2019. do ožujka 2021., ako je suditi po analitičkoj računovodstvenoj kartici koja je u posjedu portala Megamedia.

Prije prvih isplata, u travnju 2019.godine, Tomislav Bulić, diplomirani kriminalist i gradonačelnik Benkovca potpisao je s Lukom Mrkićem Ugovor o zastupanju. Tim ugovorom je definirano da će Luka Mrkić zastupati Grad Benkovac u postupcima “ostvarenja naknade za pravo puta za nekretnine u vlasništvu ili pod upravom Grada od strane operatora javnih komunikacijskih mreža koji imaju prava infrastrukturnog operatora u skladu s važećim propisima”. Luka Mrkić se obavezao podnositi zahtjeve, organizirati sastanke, utvrditi dinamiku geodetskog snimanja, utvrditi količinu i vrstu elektroničke komunikacijske infrastrukture, provjeriti zemljišnoknjižne i katastarske podatke itd. Na prvu izgleda kao jako puno posla, no je li tome baš tako?

Primjerice, svatko tko ima pri ruci računalo, pametni mobilni telefon te vezu na Internet može potpuno besplatno utvrditi tko je upisan na svaki kvadrat zemljišta, je li zemljište pod kakvim teretom, vode li se kakvi sudski postupci, tko su bili prijašnji vlasnici i sl. Slično je i sa ostalim stavkama navedenim u ugovoru o zastupanju koji bi laicima mogao izgledati jako komplicirano.

Tomislav Bulić se kao gradonačelnik obavezao da će odvjetniku Mrkiću Grad u roku 8 dana isplatiti 25% iznosa od naknade za pravo puta utvrđeno rješenje Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM) uz napomenu da iznos naknade po predmetnom Ugovoru ne može biti viši od 200.000,00 kn uvećano za PDV.

Umjesto 250.000,00, odvjetnik tražio više od 600.000,00 kn!

28.srpnja 2020. godine Tomislav Bulić potpisuje sa odvjetnikom Mrkićem Sporazum kojim se utvrđuje da je bilo odvjetničkog zastupanja u 2019.godini. Temeljem rješenja HAKOM-a, Grad Benkovac zaprimo je iznos od 220.047,42 kn, pa temeljem Ugovora o zastupanju odvjetniku pripada nagrada od 68.750,00 kn. Nije jasno kako su došli baš do tog iznosa jer 25% od tog iznosa je 55,011,85 kn, a ako je na taj iznos dodatno obračunat i PDV, onda je ukupna nagrada 68.764,81 kn, a ne prethodno navedeni iznos.

15 dana prije potpisivanja predmetnog Sporazuma, Gradu Benkovcu je pripalo od HAKOM-a dodatnih 1.952.210,48 kn, pa je odvjetniku valjalo isplatiti 25% nagrade, ali ne u iznosu većem od 200.000,00 kn kako je definirano Ugovorom o zastupanju. Suglasno Sporazumom utvrđuju da će se Luki Mrkiću dodatno isplatiti iznos od 181.250,00 kn.

Dakle, Grad Benkovac se Ugovorom o zastupanju i Sporazumom čija je svrha nejasna, obavezao Luki Mrkiću isplatiti iznos od ukupno 250.000,00 kn. Međutim, uvidom u računovodstvenu analitičku karticu proizlazi da je Luka Mrkić ispostavio Gradu Benkovcu račune u ukupnom iznosu od 603.800,00 kn od čega mu je isplaćena polovica, odnosno 301.900,00 kn, što je opet bitno više nego što je prethodno utvrđeno Ugovorom o zastupanju i Sporazumom.

Odvjetnik Mrkić zastupao i Benković d.o.o. u istom razdoblju za što je dobio ukupno 18.750,00 kn. ( U SLJEDEĆEM NASTAVKU OBJAVLJUJEMO TKO JE ODVJETNIK LUKA MRKIĆ, TKO SU MU POSLOVNI PARTNERI, KAKO JE DOŠAO DO POSLOVNOG PROSTORA, OTKRIVAMO MOĆNE KUMSKE I RODBINSKE VEZE KAO I DOPIS NA KOJEG NIKAD NIJE ODGOVORENO I JOŠ PUNO TOGA…)

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime