Sokolovu mrežu u Hercegovini vode pripadnici (djelatnici i građanske osobe u službi)  Jugoslavenske narodne  armije – Kontra obavještajne službe, koja je pod direktnim nadzorom beogradskih sigurnosnih službi  danas Bezbedonosno informativna agencija

Sokolovu mrežu osmislio je ćiriličar Dragan Čović koja besprijekorno funkcionira puna tri desetljeća, od dana formiranja Udruženja za jugoslavensku demokratsku inicijativu (UJDI) 2. veljače 1989. godine. Udruženje čine  građani bivše Jugoslavije koji su se izjašnjavali kao Jugoslaveni. Dragan Čović kao direktor proizvodnje Vazduhoplovne industrije Soko Mostar, dugogodišnji je suradnik JNA-KOS-a, danas prepoznatljiv kao akademik, predsjednik svih Hrvata BiH, kako ga nazivaju pripadnici  Sokolove mreže. Poziciju predsjednika svih Hrvata BiH, Draganu Čoviću osigurava Sokolova mreža, koja se domogla kontrole tijekova novca iz pretvorbe i privatizacije poduzeća i imovine bivše Jugoslavenske narodne armije. Radilo se o klasičnoj pljački državnih poduzeća, koja su u procesu reformi Ante Markovića, utemeljitelja Udruženja za jugoslavensku demokratsku inicijativu, provela postupak transformacije kapitala u ime i za račun pripadnika (fizičkih osoba) Sokolove mreže.

Glavni jamac i kontinuitet pljačke bila je sprega pripadnika UJDI-a, s pripadnicima KOS-a, koja crpi snagu iz infrastrukture pravosuđa Bosne i Hercegovine. Tvornica Soko Mostar i transformacija njenog kapitala  jedinstven je primjer umiješanosti pravosudne mafije sa Sokolovom mrežom na čelu s Draganom Čovićem. Pravosudna mafija Sokolove mreže jamac je opstojnosti kriminalne skupine koja preko beogradskih sigurnosnih službi kontrolira tijekove novca u Herecegovini. Kako Sokolova mreža u svoj sustav apsorbira i predstavnike pravaške skupine Đapić- Jurišić, primjer su Ivana Bunoza iz Ljubuškoga i Mate Pavković iz Posušja, kao zaposlenika JP Hrvatske elektroprivrede HZ HB.

Podatci hrvatskih sigurnosnih službi dokazuju da Ivana Bunoza godinama izvlači crni novac iz sustava JP Elektroprivrede, uz pomoć srpskih sigurnosnih službi. Nezakonitim formiranjem cijena, uz posredovanje u prodaji električne energije, dolazi se do razlike u cijeni, koja završava u torbama Sokolove mreže. Posredno preko poduzeća Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, podatak koji bilježi pojavu crnoga novca u sustavu Sokolove mreže koji služi prvenstveno za održavanje pojedinih skupina u sustavu i na raspolaganju Hrvatskog narodnog sabora koji su utemeljili oficiri Jugoslavenske narodne armije 2000. godine. Utemeljitelj HNS-a je Zdravko Hrstić pravaš iz Ljubuškoga koji je evidentirani suradnik UDBE, pseudonima “Zaim”.Predsjednik HNS-a 2000 godine postao je  kapetan JNA Ante Jelavić.

Sokolova mreža ima kriminalnu povijest u pranju novaca poznatoj kao afera “Hercegovačka banka”.  Pravaška skupina na čelu s Matom Pavkovićem i Ivanom Bunozom, odmetnula se iz pravaštva i prešla u Sokolovu mrežu, koja po naputku Beograda krijumčari novac godinama. Ivana Bunoza evidentirana je u kriminalnim radnjama JP Elektroprivrede HZ HB, prebacivanjima novaca (5 milijuna KM)  s računa JP Elektroprivrede na račune Banjalučke banke koja je nakon uplate završila u stečaju – likvidaciji (predmet -kaznena prijava stoji u ladici korumpiranog županijskog tužitelja u Širokom Brijegu). Najnovija kriminalna djela predstavnika Sokolove mreže Ivane Bunoze i Mate Pavkovića završila je optužbom za izvlačenje 21 milijun KM, iz poduzeća GIKIL., za period 2003 -2019.g. Pokušaj uvlačenja Ivana Vukšića u Sokolovu mrežu 2019. godine završio je debaklom Sokolovaca. Ivan Vukšić radi održavanja jedne sjednice Skupštine društva GIKIL (2019) kompromitiran je u javnosti nezakonitim postupanjem pravosudne mafije Bi Hi Federalnog MUP-a, koji  je prenapučen islamiziranim skupinama.(NASTAVLJA SE…)

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime