Izv. prof. dr. sc. Mladen Smoljanović, specijalist epidemiolog poslao je otvoreno pismo premijeru Andreju Plenkoviću u svezi kliničkog medicinsko-biokemijskog laboratorija u Makarskoj.

Njegovo pismo objavljujemo u cijelosti:
„Poštovani gosp. Premijeru Vlade Republike Hrvatske,

isti dan kada je objavljen dolje navedeni članak u Slobodnoj Dalmaciji vi ste za iste novine u članku „Plenković došao u Makarsku podržati HDZ-ovog kandidata“ i najavio rješenje gorućeg pitanja za grad i okolicu, objavljenom na web izdanju Slobodne Dalmacije 14. travnja u 23,36 sati, kad ste komentirali slučaj makarskog ‘čuvenog’ laboratorija, navodno izjavili:

„Ministar Milan Kujundić i nadležne službe Županije su angažirane, dao sam nalog da se to pitanje riješi. To će se riješiti u slijedećih nekoliko tjedana. Mislim da će se pronaći odgovarajući pravni modus i, ono što je najvažnije, kvalificirana pravna osoba što je, izgleda, bio najveći problem“ – rekao je pemijer Plenković.

Dan prije „nadležne službe“ gorući problem laboratorija rješavaju kroz nekoliko mjeseci do jeseni, a Vi dajete rok rješavanja kroz nekoliko tjedana. Za građane Makarskog primorja nije problem što Vi i „nadležne službe“ niste u suglasju. Za njih je problem što nemaju laboratorij čime je nepobitno ugrožena već odavno narušena kvaliteta zdravstvene zaštite u bivšem Domu zdravlja Makarska. Oni nisu smjeli ostati bez svog laboratorija jedan sat, a ne mjesecima biti bez njega. Tko će za to odgovarati? Razvidno po ustaljenoj praksi nitko. Naći će se opravdanja pripisiva „višoj sili“.

Međutim, kako živimo u demokratski uređenoj državi  i glas naroda se čuje, a njegova volja poštuje, tako će predstojeći loklani izbori nagraditi obnašatelje ovakve vlasti.

Lijepo od Vas gosp. Premijeru što ste pohodili i podržali svog stranačkog kandidata za predstojeće izbore. Slobodan sam izjaviti da mu to neće biti od pomoći kod ovakvog maćehinskog odnosa čelnika Splitsko-dalmatinske županije prema građanima Makarskog primorja.

KOMENTAR NA

članak u Slobodnoj Dalmaciji od petka 14. 4. 2017. u rubrici Dalmacija str. 19. pod naslovom LABORATORIJ NAKON LJETA  je u najmanju ruku bezobrazna gadarija.

Iznad naslova piše „Laboratorij više neće biti vruća politička tema“. Kao da je klinički medicinsko-biokemijski laboratorij potreban zbog „političkih tema“.

Ovo je najgrublji vid ciničnog izrugivanja s građanima Makarskog primorja.

Zanimljivo kako se mjerodavni iz Županije (gosp. Tomislav Đonlić pročelnik Odjela za društvene djelatnosti) i mjerodavni iz Grada Makarske (gosp. Tonči Bilić gradonačelnik) iz  suprostavljenih političkih stranaka, prvi iz HDZ-a postavljen na tu funkciju za vrijeme imenjaka mu Tomislva Kramarka i drugi iz SDP-a gradonačelnik iz vremana Zorana Milanovića, brzo dogovore kad je u pitanju „vruća politička tema“.

Nije bitno što ništa do jeseni nije riješeno jer preko sat vremena udaljena Makarska do Splita ostaje i dalje bez svog laboratorija kojeg je oduvijek imala!

K tome ravnatelj jedinstvenog Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije dr. Dragomir Petric izruguje se građanima Makarske izjavom: „Građani Makarske imaju bolju zdravstvenu zaštitu nego drugi djelovi naše Županije koji nemaju ni transport uzoraka.“

Takav cinizam može ispoljiti samo osoba bez imalo empatije prema građanima Makarskog primorja.

Što to sada Makarani imaju više od primjerice građana Trogira, Sinja, Omiša, Brača i drugih ?

Zna li dotični što je sve bilo na raspolaganju građanima Makarskog primorja decenijama, a što sada nemaju?

Zna li dotični da se pokazatelji zdravstvenog stanja građana Makarskog primorja svakim danom sve više urušavaju?

Ako ne zna, zašto sa sobom on i gosp. Đonlić nisu poveli u Makarsku uvaženu gđu Helenu Bandalović rođenu Igranku. Ona bi im mogla reći što je sve Makarska imala, a sada nema.

Zašto je nekad ugledni Dom zdravlja Makarska koji je bio ogledni dom zdravlja u kojeg su dovođeni studenti medicine kako bi im se pokazalo kakav treba biti ustroj i rad jednog uzornog doma zdravlja, a sada je mjesto kojeg studenti više ne pohode?

Inače gđa Helena Bandalović više od petnaest godina obnaša dužnost voditeljice Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb u Splitsko-dalmatinskoj županiji. „Prva dama“ županijskog zdravstva ne može biti amnestirana iz svih ovih zbivanja.

Jednako tako mogli su dovesti i dr. Jasnu Ninčević, rođenu Makarku, koja sada obnaša dužnost ravnateljice Nastavnog zavoda za javno zdravstvo SDŽ. Pored toga što kao čelna osoba Zavoda budno prati zdravstveno stanje stanovnika Makarskog primorja, mogla bi im čak demonstrirati kako je uspješno riješila odlazak liječnice specijalistkinje mikrobiologije u mirovinu i kako je odgodila odlazak liječnice specijalistkinje epidemiologije u mirovinu za čitavih šest mjeseci i riješile sve probleme u Ispostavi Makarska.

Važno je istaknuti da se „prvi čovjek“ županijske primarne zdravstvene zaštite dr. Petric bezbroj puta s razlogom i opravdano hvalio svojim radom liječnika obiteljske medicine na otoku Šolta. Zar je zaboravio da je otok Šolta imao priručni klinički laboratorij s laborantom. Koliko je taj laboratorij značio stanovnicima otoka Šolte i liječnicima koji su tu ordinirali? Zar je na Šolti laboratorij bio uspostavljen bez opravdane potrebe? Jeste, može netko reći Šolta je otok, ali zar stanovnici Makarskog primorja nisu sada dovedeni po pitanju zdravstvene zaštite u stanje gore nego da su otok.

Zato dragi „otočani“ Makarskog primorja, „ne talasajte“! Nemojte sada pred izbore. Lijepo Vas mole vaši Gradonačelnik i „prevažni“ Župan. Evo (županova poštapalica) mi iz HDZ-a i SDP-a smo se dogovorili. Jesen je tako blizu. Budite razumni, zdravstvo nije za političke igre. Zdravstvo nije dio javnog života i nemojte iskazivati nikakvog javnog ispoljavanja svog nezadovoljstva i svojih zahtjeva i potreba. Vodite računa o tome da turistička sezona samo što nije počela. Što će nam reći turisti kad vide kako se ponašamo oko jednog banalnog pitanja kao što je laboratorij. Nas odgovorne dužnosnike ne zanimaju nikakve zakulisne radnje u privatnom interesu pojedinaca. Nama je stalo do toga da vi građani Makarskog primorja budete zadovoljni onda kada mi kažemo da ste zadovoljni.”

Izv. prof. dr. sc. Mladen Smoljanović, specijalist epidemiolog

1 KOMENTAR

  1. Doći u Makarsku, nakon Križnog puta na Hvaru, pa dati licemjerne izjave, pred Uskrs, nije sramotno već tužno. Ateistički. Premijeru Andrej Plenković,sam si isticao da si veliki dio svog odrastanja imao u Makarskoj. Istina je da te mama Vjekoslava Raos, ne bi kao bebu dala babi Mili, Didu Marinu i teti Miri na odgajanje do upisa u prvi razred, da Makarska nije imala zdrastvenu skrb u DZ, koji je bio na europskom nivou.Dođoste vi korumpirani političari te ga “raznesete”. Došao si Endi tako su te ko maloga zvali, da nagovoriš uaka Marka da začepi koju rupu na listi HDZ-a, pa da podrži ološ za gradonačrlnika. Tvoja rodbina je imala zaposlene dvije primalje-babice, pok.Anđelku i Milku, a mi danas sa tobom na vlasti nemamo ništa.

  2. Ko je ovomu pijancu i kriminalcu da titulu doktora. Veliki portal mu je da prostor da manta Makarane. Mora bit da je ovi buduci zupan. Sve covik zna a Makarani blekasti.

  3. Prevare i laži i teško nama u Makarskoj.Orjunu moramo na ovim predstojećim izborima staviti u povist.Ocistimo makarsku od ostataka bivšeg sustava posebno u Hdz -u.
    Plenkovicu nisi ni trebao dolaziti bolje ti je u Zagrebu.

  4. Oce li ova ofircina jna i udbas branit Makarane i za nji se borit. Ali je malo pokra u Higijenskon zavodu u Splitu. To najboje znaju moji Trogirani. Zajeba je koga je stiga, pijani profesor nabacujuc se studenticama. A di je lazni ratni staz i “domoljublje” njegovo. Priportana partizancina oce za zupana. Kakva nan je drzava i moga bi.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime