Brojne afere o korupciji, a dvije recentne Rimac i Janaf, jasno ukazuju na spregu najvišeg političkog vrha s koruptivnim miljeom. Jasno je da se pošteni građani pitaju kuda ide Hrvatska, a mahom radno sposobne građanke i građani traže izlaz kroz odlazak u inozemstvo, poručuju Demokrati

„Kad bi borba protiv korupcije bila više od deklarativnih i formalnih akcija tad bi Plenković naručio dodatne pravno-sigurnosne provjere o uključenosti ministra Ćorića u obje afere kojima je sumnjivo blizak ili ga minimalno ne bi nanovo imenovao na ministarsku poziciju. Očita sprega gospodarstva, politike i kriminalnog miljea zahtjeva akcije koje će i na najmanju moguću sumnju generirati cjelovite provjere resornih institucija.“ – poručio je Mirando Mrsić, predsjednik Demokrata. Jedino se tako može poslati jasna poruka kako korupciji nije mjesto u politici i gospodarstvu, naglasio je.

Zakonski okvir omogućuje premijeru Plenkoviću i ministru Božinoviću dovoljno manevarskog prostora u imenovanju čelnih osoba u tvrtkama koje su u državnom vlasništvu, a propust oko imenovanja Kovačevića za Janaf podloga je za opoziv i premijera i ministra unutarnjih poslova kazao je Mrsić.

Nameću se pitanja: je li Kovačević sudjelovao u lobiranju da se Aladrovića postavi na ministarsko mjesto kako bi bio bliže proračunu, hoće li se više od 3 milijuna kuna koje je Krešimir Petek dobio u okviru mjera za očuvanje radnih mjesta vratiti u proračun… Može se zaključiti da su i epidemiološke mjere masno pogodovale upravo kriminalnim sustavima. Da se država upisala u vlasništvo velikih tvrtki danas bi imala mogućnost reorganizacije Petekove tvrtke i potencijalno očuvanja radnih mjesta koja su danas upitna.

Moramo biti svjesni da Petek zapošljava oko 400 radnica i radnika. U ovom slučaju zakonski bi se u procesu borbe protiv korupcije trebale instalirati mjere za zaštitu nevinih radnica i radnika tvrtki kojima su vlasnici „umočili prste u koruptivni pekmez“. Imajući u vidu široku rasprostranjenost korupcije u Hrvatskoj može se zaključiti da će se i ova borba protiv korupcije prelomiti preko hrvatskih građanki i građana, stoga i rizike gubitka radnih mjesta treba minimizirati s jasnim zakonskim okvirima i adekvatnim mjerama.

„Prošlo je vrijeme antikorupcijskih strategija i vijeća koje ne vode ničemu. Vrijeme za dosljednu, snažnu i odlučnu borbu protiv korupcije čiji će razmjeri na burzu rada imati jači utjecaj i od korona epidemije, upravo zato pravodobnim mjerama trebamo zaštiti radnice i radnike.“ – istaknuo je Mrsić.

Pravosudni organi zbog svoje očite neovisnosti i tromosti, iako se javnosti želi predočiti suprotno, borci su bez oružja koje se šalje na ratište kako bi se održala deklarativna politika spram korupcije. Tome u prilog govori i činjenica kako Bandić još nije kažnjen. Sam se proces ciljano odugovlači jer tko zna tko bi s Bandićem završio iza rešetaka.

„Valja naglasiti kako ne smijemo stigmatizirati poštene djelatnice i djelatnike u pravosudnom i policijskom sustavu jer oni nisu krivi za ovo stanje u društvu. Strah vlada među njima, a riba smrdi od glave, stoga treba glavu odrezati i naoružati naše snage pravosuđa i policije s pravim oružjem. Istinom.“ – zaključio je Mrsić.

4 KOMENTARI

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime