U nekoliko navrata kada sam Zdravku Livakoviću predavao novac izvučen preko Premilovca, Livaković mi je govorio da je to novac za Kalmetu i za Zadar.

Ja sam iz toga shvatio da dio tog novca Livaković predaje osobno Kalmeti, dok se preostalim dijelom financiraju političke struje bliske Kalmeti i Livakoviću u Zadru. Ovo objašnjavam zato što su Kalmeta i Livaković inače kada bi govorili o Zadru govorili o političkoj grupaciji, odnosno političkoj strukturi kojoj su pripadali i koja je u Zadru bila njihova politička baza, a ne, naravno, o gradu Zadru i njegovim stanovnicima. Pojašnjavam da kada mi je Livaković u više navrata govorio kuda ide novac, izrijekom je spomenuo Božidara Kalmetu, kazao je Josip Sapunar USKOK-u, a njegov iskaz objavio je ekskluzivno Jutarnji list. Davajući iskaz u aferi Remorker Sapunar je prozvao i Radimira Čačića, kazavši kako je HNS-u 2007. u fasciklu donio milijun kuna, a Čačić ga je navodno sutradan nazvao i zahvalio. Video snimku njegova iskaza također je objavio Jutarnji list. – Novac je bio u kuverti u plavom fasciklu s gumicom. Drugi dan nazvao me gospodin Čačić i zahvalio mi na velikoj, velikoj pomoći HNS-u – rekao je Sapunar na ispitivanju u USKOK-u.

Kalmeta: Sve su to laži

Riječ je o lažima koje sam još prošle godine čitao po medijima koji su objavljivali sadržaj Sapunarovih iskaza. Od tada, pa sve do danas, te su laži i podmetanja više puta ponavljane i korištene u dnevno političke svrhe. Ponavljanje jednih te istih laži i danas, može značiti samo potrebu da se skrene pozornost s nekih drugih, puno važnijih tema i skandala sadašnje vlasti i kudikamo važnijih političara nego što sam ja i to zato što im i osobni i stranački rejting nezaustavljivo pada, kazao je Kalmeta za Slobodnu Dalmaciju. Dodao je da ne očekuje da će protiv njega biti podignuta optužnica ‘na temelju običnih blebetanja i laži’.

HNS sve negira, Čačić kaže da tad nije bio šef stranke

– Naglašavam kako 2007. godine nisam bio niti predsjednik niti odgovorna osoba za financijsko poslovanje Hrvatske narodne stranke, pa tako niti imam saznanja niti mogu komentirati poslovanje stranke u spomenutom periodu, a što se potpuno pogrešno insinuira u spomenutom članku Jutarnjeg lista, napisao je Čačić u priopćenju nakon što ga je Sapunar prozvao i preusmjerio pažnju na Vesnu Pusić. – HNS nije ni lipe nikakvih takvih novaca primio. Sve donacije koje je HNS primio su objavljene na našem webu, a svi koji su uključeni u bilo kakve takve transakcije s kojima HNS ni ja nemamo veze neka se i brane i objasne o čemu se radi – izjavila je Pusić. (24sata)