Ovo je očigledan dokaz da svaka budala može postati gradski vijećnik”, rekao je iznervirani Božidar Kalmeta novinarima u Zadru nakon što je prekinuta sjednica Gradskog vijeća.

Sjednicu je prekinuo vijećnik Akcije mladih Marko Pupić Bakrač, koji je odbio napustiti govornicu u vijećnici sve dok se na dnevni red sjednice ne uvrsti prijedlog preimenovanja Široke ulice u Kalelargu. Naziv glavne zadarske ulice već mjesecima je točka prijepora na lokalnoj političkoj sceni: oporba traži da preimenovanje ulice u Kalelargu, a HDZ, iz običnog inata, za to ne želi ni čuti, iako je građanska inicijativa “Svi za Kalelargu” organizirala peticiju koju je potpisalo gotovo 11 tisuća Zadrana.

Za govornicom od jutra

Pupić Bakrač za govornicom je već pet sati, a zaštitarska služba ne može ga ukloniti. Zaštitari su u prvom pokušaju izbacivanja bili prisiljeni pomiriti se s objašnjenjem Ante Rubeše, također vijećnika Akcije mladih, koji ih je uvjerio da nemaju zakonske ovlasti da izbace Pupića Bakrača iz vijećnice.  No, na tome nije stalo. U jednom su trenu zaštitari ipak pokušali silom iznijeti Pupića Bakrača iz vijećnice: uhvatili su ga za ruke i noge, te ga odnijeli do vrata. No, nisu ga mogli dugo zadržati, te se Pupić Bakrač nedugo zatim vratio za govornicu. HDZ-ovci su na Pupića Bakrača pokušali poslati i policiju, ali bezuspješno; u PU zadarskoj zaključili su da nema razloga da izlaze na teren, s obzirom da vijećnik Akcije mladih ne krši zakon.

Kalmeta: On je lutka na koncu

Sve to skupa poprilično je iziritiralo inače rezerviranog zadarskog gradonačelnika Kalmetu. Osim što je Pupića Bakrača nazvao budalom, optužio ga je i za zloupotrebljavanje demokratskih procesa i teroriziranje ostalih vijećnika.  “Ovo je skandalozno i nezapamćeno”, kazao je Kalmeta, te dodao da je Pupić Bakrač samo lutka na koncu svojih nalogodavaca. No, o tome tko su navodni nalogodavci vijećnika Akcije mladih, Kalmeta nije želio govoriti.

Pupić Bakrač ostao sam u velikoj vijećnici pa ga odvela policija

Nakon više od šest i pol sati prekida zbog izgreda koji je izazvao zadarski vijećnik Akcije mladih Marko Pupić Bakrač jer nije htio sići s govornice, i nakon što ga zaštitari pet puta nisu uspjeli udaljiti iz velike vijećnice, sjednica Gradskog vijeća nastavljena je u maloj vijećnici, a Pupića Bakrača na kraju je privela policija. Pupić Bakrač ostao je na govornici velike vijećnice jer mu vladajući nisu htjeli u dnevni red uvrstiti prijedlog o preimenovanju Široke ulice u Kalelargu, a novinarima je rekao da će na govornici ostati do kraja sjednice, nakon koje će policiji prijaviti gradske zaštitare za fizički napad na njega. Ubrzo se pojavilo nekoliko policajaca koji su bez ikakve prisile odveli vijećnika Pupića Bakrača u policiju, potvrdio je glasnogovonik zadarske Policijske uprave Elis Žodan, koji je rekao da se Pupića Bakrača sumnjiči za kazneno djelo napada na službenu osobu te da je kriminalistička obrada u tijeku. Zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta i predsjednik Gradskog vijeća objavili su priopćenje za javnost u povodu današnjeg izgreda na sjednici Gradskog vijeća.

Brutalno kršenje demokratskih procedura

“Još jednom članovi Gradskog vijeća taoci su anarhističkog nasilja koje namjerno i ciljano provodi vijećnik Marko Pupić Bakrač. Nedopustivo je da pojedinac nasilno želi tumačiti zakon na način kako to isključivo njemu odgovara, a istodobno najbrutalnije krši sve demokratske procedure”, ističe se u priopćenju i dodaje kako je Pupić Bakrač ponovno zlorabio temu preimenovanja Široke ulice u Kalelargu. Građanska inicijativa ‘Svi za Kalelargu’ odbila je dati, kao što zakon nalaže, peticiju na provjeru iako joj je predloženo da sudjeluje u verifikaciji potpisa, nego ih je, umjesto toga, na poznati način uništila pa se postavlja pitanje kako su to građanima koji su potpisali peticiju namjeravali omogućiti ostvarivanje njihova demokratskog prava, navodi se u priopćenju gradonačelnika Kalmete i predsjednika vijeća Živka Kolege. Jedini cilj Marka Pupića Bakrača jest “stvoriti ozračje kaosa, terora i nasilja u Gradskoj vijećnici kako bi pokušao izazvati prijevremene izbore, a sve prema želji njegovih nalogodavaca”, ističe se u priopćenju i dodaje kako Gradsko vijeće i Gradska uprava neće dopustiti blokadu svojeg rada. (index.hr)