Nastavno na dopis sindikalnog povjerenika Sindikata vatrogasaca, podružnice Zadar Dina Lilića kojeg su objavili mediji, danas se javio i Željko Šoša, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe

– Poštovana javnosti,

povodom nedavnih neistinitih i optužujućih natpisa u raznim medijima o stanju i poslovanju Javne vatrogasne postrojbe Zadar, dužni smo iste hitno demantirati kako bismo spriječili nanošenje daljnje štete ugledu i časti ove postrojbe i njezinih zaposlenika.

Kao zapovjedniku ove postrojbe, iskreno mi je žao da se jedna politička situacija u Gradu Zadru i općenito teška ekonomska situacija uzrokovana inflacijom negativno odrazila upravo na ovoj postrojbi, prikazujući ju kao neorganiziranu i gotovo kriminalnu organizaciju, usprkos njenoj dugogodišnjoj profesionalnosti i operativnosti na visokoj razini, te spremnosti na djelovanje u svakoj situaciji potrebe radi zaštite ljudi i imovine.

U široj javnosti je općepoznato da je Javna vatrogasna postrojba Zadar uvijek u službi građanima, a o našoj organiziranosti i zakonitosti rada može potvrditi i sam glavni vatrogasni zapovjednik naše krovne organizacije Hrvatske vatrogasne zajednice. Tvrdnje objavljene u medijima obično su politikantstvo koje je upereno prema meni i gradonačelniku Dukiću, s kojim, naprotiv, imam odnos i suradnju na zavidnoj razini.

Upravo slijedom navedenog, posebno pogađaju neistinite tvrdnje o tome da su u JVP Zadar najlošije plaće u cijeloj državi, da profesionalni vatrogasci ne mogu koristiti bolovanja, godišnje odmore i slična prava, kao i da nemamo opreme i tehnike ili da istu sami moraju kupovati, te brojne druge primjedbe koje jednostavno nemaju veze sa stvarnošću. Mi smo javna ustanova, te je naše poslovanje utemeljeno na zakonima i propisima te je kao takvo transparentno i dostupno svima na uvid, kao i općenito uvjeti rada u JVP Zadar, te kontinuirano radimo na tome da situacija bude još i bolja.

Glede konkretne situacije, nadam se da će djelatnici ove postrojbe svoju plaću primiti na vrijeme, te da se možemo u miru posvetiti našoj djelatnosti zbog koje smo i osnovani, napisao je Željko Šoša.

Podsjećamo, Dino Lilić je između ostaloga napisao: “Ja sam vatrogasac i kao svi moji kolege, svoj posao obavljam pošteno, savjesno i odgovorno. Za svoj odrađeni posao primamo ionako premalu plaću koja nam je sad dovedena u pitanje zbog političkih igara u kojima ne želimo sudjelovati, ali nas se konstantno uvlači u takve igre i koristi kao političke žetončiće.

Svakodnevno smo izloženi stresu zbog prirode našeg posla, stoga molimo gospodina gradonačelnika Dukića da nas ne uvlači u politiku i koristi kao poene i moguće glasače, jer na kraju dana treba platiti račune, kredite i sve ostale tekuće obveze, a po mom saznanju dopis gradonačelnika se ne može unovčiti u nijednoj banci.

Svjestan sam da su nam plaće sve i da se trgamo od mjeseca do mjeseca kako bi preživjeli te nemamo vremena za politička prepucavanja. Odrasli smo ljudi, a ne djeca u vrtiću.

Također, ovim putem bih zamolio i gospođu Ivu Šušković, predsjednicu Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske, da nas ne koristi kao promidžbeni materijal jer je nama u Zadru dobro poznata njihova pasivnost, nerad i stagnacija koja nam je godinama nepotrebno nanosila štetu.

Dok nas gradonačelnik Dukić drži kao političke taoce, a neaktivni sindikalci koriste kao brend, marku uz koju rado poistovjećuju sebe, mi smo zabrinuti hoćemo li imati dovoljno za prehraniti vlastite obitelji.

Dok netko sjedi u toplim uredima i prima velike plaće, ni mi ni naše obitelji ne znamo hoćemo li se uopće vratiti našim domovima nakon posla, jer gdje ostali bježe i traže sklonište mi ulazimo. Naš je posao pomagati svima, pritom možda gubeći svoj život.

Ovim putem bih želio apelirati da nas se poštedi politike i da se nas vatrogasce prestane koristiti kao nečiju vojsku jer mi nismo ničija privatna vojska već smo tu kako bi služili svakom građaninu Grada Zadra i štitili njihove živote i imovinu”, napisao je Lilić.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime