Investitor Georg List, koji je Ivana Jakovčića optužio da je tražio mito, u Dortmundu se podvrgnuo detektoru laži. Ispitivao ga je Holger Leutz, dugogodišnji sudski vještak i specijalist za detektore laži koji radi za vodeće njemačke medije.

List je prošao poligraf, sada je na potezu Jakovčić, koji je, kako je objavio HTV, prihvatio Listov poziv da izađe na detektor laži. Podsjetimo, List je optužio Jakovčića da ga je tražio 500 tisuća eura mita kako bi realizirao polo projekt kraj Motovuna. Jakovčić ga ja prozvao lažljivcem.
HTV je objavio snimku ispitivanja Lista. Donosimo vam pitanja i odgovore:
Jeste li snalažljivi varalica i prevarant? Ne
Je li vaš iskaz Državnom odvjetništvu u Puli istinit i potpun? Da
Varate li u svom poslu ljude koji vam vjeruju? Ne
Je li bivši župan Jakovčić od vas tražio 500 tisuća eura mita? Da
Sjećate li se sad toga da izvrsno lažete? Ne
“To će ga ubiti”, rekao je Listu Leutz nakon što je završio s ispitivanjem.
Ovdje vidimo potpuno izvješće. Nalaz je da varanja nema. slaba reakcija na referentna pitanja. Stoga s velikom sigurnošću znamo da osoba govori istinu. Ovaj se nalaz poklapa i s nalazom razgovora. I stoga znamo da osoba nije lagala.”, objasnio je Leutz kasnije. Podsjetimo, List već dvanaest godina pokušava pokrenuti projekt izgradnje polo-igrališta u Motovunu i tvrdi kako u tome nije uspio jer nije pristao platiti Jakovčićev reket. Jakovčić pak tvrdi da je Listov projekt velika politička, zemljišna i financijska prijevara. “Mogu vam pokazati sve dokumente i vidjet ćete da ono što govorim nije nikakva laž i da mi nije bila namjera uništiti unutrašnjost Istre. Imam vrlo iskren i jasan projekt za Hrvatsku, za ljude u Motovunu jer je to projekt koji bi jamčio i zapošljavanje ljudi na tom području”, istaknuo je List. Rekao je i kako je o tom slučaju dva puta razgovarao s policijom u Puli. List je novinarima ponovio da mu je Ivan Jakovčić rekao da treba uplatiti 500 tisuća eura tvrtki Branka Curića ako želi da mu se ubrzaju poslovi.

“Listov polo-projekt je velika politička, zemljišna i financijska prijevara”

Bivši istarski župan i počasni predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić na optužbe poduzetnika Georga Lista i čelnika Istarskih demokrata da je pokušajem reketarenja onemogućio Listov polo-projekt u Motovunu uzvratio je tvrdnjom da je taj projekt velika politička, zemljišna i financijska prijevara te je od mjerodavnih tijela zatražio da poduzmu mjere za zaštitu interesa Republike Hrvatske. “Slučaj izgradnje polo-igrališta s popratnim sadržajima podno Motovuna najveća je politička, financijska i zemljišna prijevara koja se u Istri događa zadnjih godina. Stoga me ne čudi sprega sumnjivog poduzetnika gospodina Lista, propalih političara Damira Kajina i Ivana Heraka te pojedinaca s HTV-a koji protiv mene vode medijski rat već petnaest godina”, rekao je. Ustvrdio je da je List s partnerima “ništavim pravnim poslom” pokušavao oštetiti Republiku Hrvatsku i njezino izvanknjižno vlasništvo nad poljoprivrednim državnim zemljištem podno Motovuna te je pozvao sva mjerodavna državna tijela da odmah poduzmu nužne radnje kako bi se u cijelosti zaštitili interesi Republike Hrvatske. “Pozivam da se odmah obave svi neophodni izvidi u tvrtkama koje su uključene u ovaj ništavni posao kako bi se spriječili daljnji sumnjivi poslovi. Pozivam i da se odmah obave informativni razgovori sa svim uključenim pojedincima i zatraže nedvosmisleni dokazi za sve njihove tvrdnje, svakako, uključujući i mene”, rekao je Jakovčić, dodajući da je već dao izjavu Državnom odvjetništvu u Zagrebu. (index.hr)