Nakon članka objavljenog u AFERI PLOVPUT (7) u kojem smo analizirali nezakonitu Odluku Vlade Republike Hrvatske temeljem koje su Plovput i Mate Perišić nezakonito iznajmljivali svjetionike, javile su nam se brojne kolege i prijatelji i zamolili da ubuduće ne pišemo tako duge i teške tekstove. Kažu: „Ima ga puno! Puno članaka, puno navoda. Nikad pročitati!“. „Znamo mi to.“, odgovorili smo im i dodali: „Ali nismo mi krivi kada je toliko nezakonitosti sadržano u jednoj tako maloj Odluci Vlade Republike Hrvatske. Da je bila samo jedna nezakonitost i članak bi bio kratak.“ Ipak, morali smo im obećati da će naredni članak biti kraći i bez puno teških riječi i evo trudimo se održati obećanje

Pa da skratimo, priča počinje krajem 2017. godine, jedno lijepo jutro kada se u prostorima Plovputa na Stinicama pojavio novi skladištar. I sve bi bilo u redu da je Plovputu bio potreban još jedan skladištar. Sve bi bilo u redu da je skladištar zaposlen temeljem natječaja i da je odabran najbolji kandidat. Problem je bio što je odabran podoban kandidat. Ne, nije to bio problem. Problem je bio što je zaposlen najpodobniji kandidat. Jer kud ćete podobnijeg kandidata od momka i budućeg zeta svoje kćeri. Da, dobro ste pročitali. Mate Perišić je kao direktor državne tvrtke, trgovačkog društva Plovput d.o.o. Split, zaposlio u Plovputu Mirka Bartulovića, tadašnjeg momka i budućeg zeta svoje kćeri (ime poznato redakciji, op.a.). Odmah vam moramo priznati da Matu Perišića nismo pitali za komentar (na dosadašnje upite postavljene izravno Mati Perišiću nikada nismo dobili odgovor, op.a.) jer bi njegov odgovor na pitanje kako je mogao zaposliti momka svoje kćeri, a što su nam rekli iz pouzdanih izvora, bio u stilu „Nisam imao pojma da joj je to momak!“.

I tako je Mate Perišić budućeg zeta zaposlio na naoko neatraktivno mjesto skladištara s koeficijentom složenosti 1,83, jedno od mjesta koje je zajedno s radnim mjestima referent, elektroničar, mornar i slično služilo kao ulaznica u Plovput za podoban kadar Mate Perišića. Kadar koji je s njim povezan različitim vezama: obiteljskim, rodbinskim, kumskim, prijateljskim, zavičajnim, stranačkim ili pak akademskim kao što je i zapošljavanje opisano AFERI PLOVPUT (1). Tom prilikom smo naveli okolnosti koje su dovele do zapošljavanja Tonija Filipetija, zeta rektora splitskog Sveučilišta dr. Dragana Ljutića (opet zeta, izgleda da vrijedi ono pravilo „Važno se dobro udati!“, op.a.) u Plovputu i njegovom uzletu od referenta do mjesta direktora sektora. Ili možemo navesti primjer Ivana Karina, o kome će tek biti riječi u jednom od nastavaka, sina kućnog prijatelja i govore kumčeta svojedobnog predsjednika Nadzornog odbora Plovputa Ante Bašića, koji je od elektroničara došao do direktora sektora. O Ivanu Karinu za sada samo toliko da se radi i o članu HDZ-a, doduše mladom lavu koji nije uspio pobijediti niti na izborima u svome selu, ali lavu s velikim ambicijama kojemu Plovput (čitaj Mate Perišić s računa Plovputa, op.a.) bez ikakve koristi po tvrtku plaća troškove doktorskog studija na Pomorskom fakultetu u Splitu, onom istom fakultetu na čijem čelu je dekan Pero Vidan.

Ali vratimo se mi zetu Mate Perišića i recimo da je već nakon nešto više od pola godine, točnije sredinom 2018. godine Mate Perišić prebacio momka svoje kćeri, Mirka Bartulovića, na radno mjesto referenta u glavnom skladištu s koeficijentom složenosti 2,1, da bi na tom radnom mjestu ostao sve do ljeta 2020. godine kada je prebačen na radno mjesto voditelja kopnenog transporta s koeficijentom složenosti 3,41. Na radno mjesto za koje se tražilo fakultetsko obrazovanje (iako Mirko Bartulović ima SSS, op.a.), odnosno na radno mjesto za koje nije ispunjavao potrebne uvjete. Tako se Mirku Bartuloviću plaća odjednom povećala više od 60% u odnosu na tadašnje radno mjesto ili na više od 85% u odnosu na prvo radno mjesto u Plovputu, iako mu je stručna sprema ostala nepromijenjena i nedostatna novog radnog mjesta. Je li mjesečno povećanje plaće Mirku Bartuloviću od 60% bio predsvadbeni dar Mate Perišića, direktora Plovputa, svome budućem zetu i svojoj kćeri? Ako je bio, onda Mate Perišić niti za predsvadbeni dar nije trebao zavući ruku u svoj džep, nego je zagrabio rukom u kesu Plovputa i počastio buduće mladence darom koji Plovput kroz mjesečnu plaću Mirku Bartuloviću isplaćuje do dan danas i nastavit će isplaćivati sve dok god Mirko Bartulović bude zaposlen u Plovputu. Zar ovome treba nešto više dodati? Mislimo da ne treba, ali ipak hoćemo. Zapošljavanje članova svoje uže i šire obitelji u Plovputu i na teret Plovputa od strane Mate Perišića nije započelo ili stalo zapošljavanjem zeta u Plovputu, ali o tome kada dođe na red.

Do tada zdravi i veseli bili i nastavite nas pratiti u feljtonu AFERE PLOVPUT. (NASTAVLJA SE…)

3 KOMENTARI

 1. Koja škrtičina taj Mate. Hahaha
  Je li i lemozinu plaća sa novcima Plovputa?
  U ciloj priči još samo fali da Matin zet vozi BMW-a, pa bi slika bila potpuna. Ako nema BMW Mate će mu ga kupit kad tad. Naravno sa Plovputovim novcima. Hahahaha

 2. Sram vas bilo. Kao sramota je biti član državotvorne stranke.
  A Mate je pomogao mnogima iz svog kraja na svoj ponos, ali i svoga mjesta.
  Mirko je poštena i radišna osoba, ali vama smeta i ljubav. Sramota.
  Ako vam ne valja ovdje, odselite se u Jugoslaviju.

 3. “Mate je pomoga mnogima…” i još “Ako vam ne valja ovdje, odselite se u jugoslaviju.”

  Čijim pinezima je pomogao mnogima,jesu to njegove privatne pare, ili hrvatski porezni obavznika? jugoslavija je za titu, njegove đenerale, partizane i komuste, oni su jugoslavenski borci,zato se obrati kod hdz, sdss, i sdp u njihovim strankama se nalaze borci i tvorci takozvane jugoslavije,i onih što je pišu početnim velikim slovom ,a pišu je početnim velikim slovom jer su joj se divili i plaču za njom kao što su plakali po stadionima kad je prdeknio njen tvorac diktator tito !

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime