Već neko vrijeme dio zaposlenika Pomorskog fakulteta u Splitu upozorava na čudnovate rabote dekana Pere Vidana i nekih od njegovih suradnika. Redakciji portala Megamedia poslali su opširnu dokumentaciju i tvrde da imaju saznanja o mnogim kaznenim djelima i da nadležne institucije ne reagiraju

Kažu kako od 2019. godine kontinuirano prijavljuju nadležnim institucijama kaznena djela i do danas su poslali čak devet kaznenih prijava. Isto tako, apeliraju na resorno Ministarstvo znanosti i obrazovanja da izvrše nadzor nad radom Pomorskog fakulteta u Splitu.

– Pero Vidan je redoviti profesor na Pomorskom fakultetu u Splitu. Pero Vidan dekan je Pomorskog fakulteta od 2018 godine, a zatim je ponovno biran od strane fakultetskog vijeća Pomorskog fakulteta 2021 godine. Dekan je do danas. Dekan Pero Vidan imenovao je SAMOG SEBE -čitaj: profesora Peru Vidana na sjednici fakultetskog vijeća Pomorskog fakulteta dana 20. rujna 2019. godine za predsjednika stručnog povjerenstva za izbor jednog kandidata u zvanje i zapošljavanje na radno mjesto docenta na katedri pomorskog menadžmenta iako je profesor Pero Vidan u radnom odnosu na katedri nautike i stručno, a ni znanstveno nema veze sa menadžmentom ali položaj u sustavu mu to omogućava, upravo da ishođuje radnje koje se ne bi smjele, piše u pismu kojeg su nam poslali djelatnici Pomorskog fakulteta u Splitu.

Pomorski fakultet Split

Navode kako za člana stručnog povjerenstva dekan Pero Vidan “pored profesora Pere Vidana imenuje profesoricu sa zagrebačkog Prometnog fakulteta Mihaelu Bukljaš Skočibušić koju je već ranije kao vanjsku suradnicu angažirao dekan Pero Vidan te joj osigurao pozamašni honorar uz plaćeni smještaj i putne troškove”.

U opširnom pismu navode i slučaj najpoznatijeg splitskog HDZ-ovca, Vice Mihanovića. Ističu podrugljivo kako je profesor Pero Vidan na sjednici fakultetskog vijeća Pomorskog fakulteta održanoj dana prosinca 2019. godine predlaže dekanu Peri Vidanu izbor kandidata Vice Mihanovića, ravnatelja državne Lučke Uprave u Splitu i predsjednika splitskog HDZ-a za izbor u zvanje i radno mjesto docenta, što Dekan Pero Vidan i rado prihvaća iako kako sam priznaje ni izvješće ni rad mu nije ni pročitao.

S ovim činom dekan fakulteta Pero Vidan, čelnik i odgovorna osoba i ravnatelj državne Lučke uprave Vice Mihanović, čelnik i odgovorna osoba direktno, tvrde, dokazivo i neoborivo se interesno vezuju. – Dekan Vidan čestita na prijedlogu profesoru Vidanu. Dekan Pero Vidan zapošljava ravnatelja državne Lučke Uprave u Splitu Vicu Mihanovića u dopunski radni odnos iako nema suglasnost Sveučilišta odnosno nadležnog ministarstva i to na vlastita sredstva odnosno na teret ostvarenih prihoda svih ostalih zaposlenika kojima je također čelnik Dekan Pero Vidan, o čemu su već pisali neki mediji. U prosincu 2019. godine ravnatelj Lučke uprave u Splitu Vice Mihanović postaje sveučilišni nastavnik sa iznimnom akademskom karijerom, a prethodno stječe doktorat na Ekonomskom fakultetu u Osijeku koji je poslije njegovog znanstvenog briljiranja gasi, navodi se u pismu.

Iako je ravnatelj Lučke uprave u Splitu Vice Mihanović u dopunskom radnom odnosu, dekan Pero Vidan ga imenuje za člana fakultetskog vijeća Pomorskog fakulteta. 2021. godine član fakultetskog vijeća Pomorskog fakulteta u Splitu ravnatelj Lučke uprave u Splitu i predsjednik splitskog HDZ-a Vice Mihanović bira Dekana Peru Vidana
u novi trogodišnji dekanski mandat. Iste godine taj izbor mudro i promišljeno potvrđuje rektor Sveučilišta u Splitu Dragan Ljutić koji je preko svoje supruge povezan sa premijerom Plenkovićem.

Dragan Ljutić

– Dekan Pero Vidan zapošljava na Pomorski fakultet na sjednici fakultetskog vijeća 18. rujna 2019. godine na jednak način direktora državnog poduzeća Plovput d.o.o. Matu Perišića, također kao profesora u dopunskom radnom odnosu na Pomorskom fakultetu koji je ranije doktorirao na istom osječkom Ekonomskom fakultetu i to kod iste mentorice kao i ravnatelj Lučke uprave u Splitu i predsjednik splitskog HDZ-a Vice Mihanović. Doktor Perišić svoje nastupno predavanje za zaposlenje održao je 15. srpnja 2019. godine kada nema na fakultetu ni nastave ni studenata, zapravo u Splitu su svi na plaži, što je naravno kao i sve protivno propisima i zakonu, tvrdi se u pismu. Konačno, sada već profesor Mate Perišić, nakon vlastitog zaposlenja, zapošljava rektorovog zeta u
državno poduzeće Plovput d.o.o. na čijem je čelu, a o čemu smo pisali u serijalu AFERE PLOVPUT(1).

Vice Mihanović

– Mate nagrađuje Peru, Pero nagrađuje Matu… E, sada kreće povrat ulaganja redom kako slijedi: Od 2017. do 2021. godine ravnatelj Lučke uprave u Splitu Vice Mihanović ugovara izrade studija u vrijednosti od više stotina tisuća kuna bez PDV-a sa Pomorskim fakultetom čiji je dekan Pero Vidan. Za tu Svrhu Dekan Pero Vidan otvara i trgovačko poduzeće unutar fakulteta naziva PIC (Pomorski istraživački centar) radi naplate studija i intelektualnog rada sa lučkim upravama i poduzećima čiji su direktori u nekoliko mjeseci u 2019 godini za stalno u dopunskom radnom odnosu i zapošljavani na fakultet i to na osnovu lažnih i krivotvorenih dokumenta i isprava.
Studije se izrađuju redom kako slijedi ,a sve znanstvenom stručno interesnom metodom:
2017.
MARITIMNA STUDIJA ZA VEZOVE I MEĐUNARODNI PUTNIČKI TERMINAL U SJEVERNOJ LUCI
SPLIT (STINICE), (Izvođač: POMORSKI FAKULTET)
2018.
IZRADA ZAJEDNIČKE METODOLOGIJE ZA ANALIZU POTENCIJALNIH TOKOVA PROMETA I IZRADU ANALIZE TOKOVA TRŽIŠTA LUKE SPLIT, (Izvođač: SVEUČILIŠTE U SPLITU/POMORSKI FAKULTET)
2019.
IZRADA STUDIJE ODRŽIVOG RAZVOJA PROMETA BRODOVA NA KRUŽNIM PUTOVANJIMA U LUCI SPLIT, (Izvođač: PIC, trgovačko poduzeće unutar fakulteta) USLUGA IZRADE STUDIJE IZVODLJIVOSTI IZGRADNJE MEĐUNARODNOG POMORSKOG PUTNIČKOG TERMINALA NA LUKOBRANU GRADSKE LUKE SPLIT, (Izvođač: PIC, trgovačko poduzeće unutar fakulteta)
AŽURIRANJE PETOGODIŠNJEG POSLOVNOG PLANA LUČKE UPRAVE SPLIT I OKVIRA ZA RAZVOJ MASTER PLANA LUKE SPLIT, (Izvođač: PIC, trgovačko poduzeće unutar fakulteta)
IZRADA STUDIJE OPRAVDANOSTI DAVANJA KONCESIJE ZA OBAVLJANJE DJELATNOSTI PRODAJE KARATA ZA POMORSKI PROMET KOJE ZAHTJEVA KORIŠTENJE I ODRŽAVANJE OBJEKATA LUČKE PODGRADNJE NA DIJELU LUČKOG PODRUČJA KORIJENA GATA SV. PETRA U BAZENU GRADSKA LUKA SPLIT, (Izvođač: SVEUČILIŠTE SPLIT/POMORSKI FAKULTET)
ANALIZA POTENCIJALNIH TRŽIŠNIH TOKOVA LUKE SPLIT za potrebe međunardnog projekta
CHARGE, 2019., (Izvođač: POMORSKI FAKULTET)
2020.
IZRADA STUDIJE IZVODLJIVOSTI ZA DEFINIRANJE SMJERNICA ZA ULAZ U LUKU
/VEZIVANJE/PRISTAJANJE/PRIVEZ/ODVEZ/ BRODOVA S OBZIROM NA RAZLIČITE VREMENSKE
UVJETE I PROMJENE MORSKIH I ZRAČNIH VRIJEDNOSTI (PROJEKT INTESA), (Izvođač:
POMORSKI FAKULTET)
REKONSTRUKCIJA I PROŠIRENJE SJEVERNE LUKE NA LUČKOM PODRUČJU VRANJIČKOSOLINSKOG BAZENA POD UPRAVOM LUČKE UPRAVE SPLIT, (Izvođač: POMORSKI FAKULTET)
2021.
STUDIJA IZVODLJIVOSTI ZA DEFINIRANJE SMJERNICA ZA ULAZ LUKU/VEZIVANJE/PRISTAJANJE/PRIVEZ/ODVEZ BRODOVA S OBZIROM NA RAZLIČITE VREMENSKE UVJETE I PROMJENE MORSKIH I ZRAČNIH VRIJEDNOSTI (Izvođač: POMORSKI FAKULTET), navodi se vrlo detaljno u pismo kojeg smo dobili uz odgovarajuću popratnu dokumentaciju.

Nakon što je portal Index objavio detalje, donosi se žurna odluka na fakultetskom vijeću o gašenju
trgovačke forme PIC dana 15. travnja 2021. godine. – Zamislite, dekan Pero Vidan angažira i ugovara rad sa profesorom Perom Vidanom za izrađivača ugovorenih studija. Profesor Pero Vidan izrađuje studije te mu dekan Pero Vidan isplaćuje honorar, zaključuju pismo djelatnici Pomorskog fakulteta u Splitu.

Obzirom na vrlo optužujuće navode, poslali smo upit dekanu Pomorskog fakulteta u Splitu kao i nekim fakultetskim službama u nadi da će nam pojasniti navode iz pisma, no do objave ovog članka nisu odgovorili. Znači li to da nemaju što reći ili da svojom šutnjom potvrđuju navode? (NASTAVLJA SE…)

2 KOMENTARI

  1. Nisam skužio je li postoje 2 osobe sa imenom Pero Vidan?! Niste naveli njihov OIB.
    Možda su studije izrađene besplatno kako bi se razvijala znanost.
    Vice i Mate drže predavanja studentima. Hahahaha.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime