Hloverka Novak Srzić prije nekoliko dana uputila je oštro pismo županu Splitsko-dalmatinske županije Zlatku ževrnji i ministru zdravstva Milanu Kujundžiću u svezi kliničkog medicinsko-biokemijskog laboratorija u makarskom Domu zdravlja.

Za razliku od dosadašnje prakse kada se u Makarskoj na službene odgovore čekalo i mjesecima, Hloverku Novak Srzić su shvatili jako ozbiljno u Ministarstvu zdravstva te u roku 24 sata uputili odgovor.
“Ministarstvo zdravstva dobro je upoznato s problemom biokemijskog laboratorija u Makarskoj, te već nekoliko mjeseci zajedno s ravnateljem i županom radi na rješavanju tog problema. Na ponovljene natječaje nitko se, na žalost, dosad nije javio.”, tvrde u resornom Ministasrtvu. Pišu i to da traže rješenje kako vratiti u funkciju laboratorij u Makarskoj, ili putem zapošljavanja u Domu zdravlja ili davanjem laboratorija u koncesiju. “Vjerujemo da ćemo naći rješenje u sljedećih nekoliko mjeseci”, kažu u Ministarstvu i navode kako je potreba za povećanjem upisne kvote studenata medicinske biokemije iskomunicirana s Farmaceutsko-biokemijskim fakultetom i Ministarstvom znanosti i obrazovanja . U  ovom trenutku pacijenti s područja Makarske nisu zakinuti, jer krv izvađena u Domu zdravlja Makarska isti dan biva obrađena, te pacijenti i liječnici isti dan imaju nalaz, poručuje Ministarstvo. Dugoročno je u planu provesti ono što je već praksa u razvijenim zemljama, čime se postiže bolja kvaliteta i manji trošak, kroz modele “centralnog laboratorija” u koji se dovozi krv s udaljenosti u trajanju od 20-tak minuta.
Hloverka Novak Srzić nezadovoljna je ovakvim odgovorom Ministarstva zdravstva jer se stječe dojam da iz nekog razloga samo kupuju vrijeme, a dotad građani koji uredno plaćaju zdravstveno osiguranje nisu u ravnopravnom položaju s ostalim građanima u Dalmaciji.