Popularnost “50 nijansi sive” je na vrhuncu. Kako se bliži datum premijere filma snimljenog prema romanima E.L. James, svjetski mediji zatrpani su vijestima o “najiščekivanijem erotskom filmu desetljeća”, a glumci Jamie Dornan i Dakota Johnson, koji igraju glavne uloge, na svim su naslovnicama.

Otkad je izašla, trilogiju se “okrivljava” za porast promiskuitetnog ponašanja (pretežno) kod kućanica, a sad smo dobili još jedan primjer kako je ovo ludilo ušlo u život običnih ljudi. Naime, Thien-Kim Lam je u svojem blogu za Your Tango opisala iskustvo u koje se upustila s vlastitim suprugom, a koje uključuje isprobavanje jedne od seksi scena opisanih u knjizi. Evo što je napisala:  Jedino što smo imali je boca jeftinog Pinot Noira koju smo za blagdane dobili od suprugovog šefa. Vino je bilo odvratno, ali moj suprug se pristao žrtvovati i popiti jednu čašu za svoju ulogu Christiana Greya. Da, milijardera Christiana Greya iz slavne (neslavne?) erotike E.L.James koja je pomela svijet u posljednjih tri godine. Dok su mnoge moje prijateljice mahnito čitale “50 nijansi sive”, pauzirajući tek toliko da djeci pripreme večeru iz kutije, meni je uspjelo proći tek nekoliko stranica prije nego što su mi suze od smijeha zamutile napisane riječi. Nije mi strana erotika, ali stil Jamesinog pisanja je previše dječji i otrcan za moj ukus. Barem sam tako mislila.  Filmska adaptacija u kinima je idući mjesec pa sam odlučila knjizi dati novu šansu. Na kraju, koliko loša pseudo-SM knjiga proglašena “pornografijom za mame” može biti? K vragu, čak bih mogla tražiti muža da odglumimo jednu od scena seksa. Oboje smo studirali glumu pa ne bi trebalo biti preteško odglumiti Christiana i Anastasiju…ili? Nakon što sam preletjela prvu polovicu knjige, odlučila sam se za scenu seksa u 12. poglavlju. (Većinom stoga što nisam mogla dalje čitati, a i trebalo bi mi previše “rekvizita”). U toj sceni Anastasia se vratila s trčanja u svojoj odrpanoj trenirci i, pretpostavit ćemo, gaćama za bake, kad je Christian nenadano došao u njezin stan. Zbog otresitih mailova koje mu je poslala došao je uživo pokazati joj tko je tu šef. Spoiler: Christian je šef.  Kako bismo dramaturški pripremili situaciju, napisala sam nekoliko natuknica suprugu, da zna što treba raditi:

  1. Sveži Anastasiju (mene) za krevet srebrnom svilenom kravatom.
  2. Provuci mi majicu preko lica.
  3. Izađi iz sobe po čašu vina s kockicama leda. (Opaska: zašto bi poznavatelj vina stavio led u svoje vino?)
  4. Razmjenjuj ljubljenjem vino i led od usta do usta.
  5. Istoči vino u moj pupak. (Pretpostavljam da Anastasia ima uvučeni pupak i drago mi je i što imam i ja. Čini se ključno.)
  6. Ljubi me posvuda.
  7. Poševimo se u doggy stilu.

Da sumiramo: moram biti vezana za krevet, ništa ne vidim jer mi je majica prevučena preko glave i mora me dražiti vinom i ledom po cijelom tijelu. Vino će tad biti stavljeno u moj pupak i ne smijem ga proliti nimalo inače mi Christian, odnosno moj muž, neće dati da svršim. Ali, Anastasia (ja) se previše migolji i prolije vino. Christian ju još malo nadražuje, snažno je okreće (dok je još svezana za krevet) i potom slijedi najbolji seks u njezinom životu. Svi su dobili svoj sretni završetak. Da, možemo mi to. Možemo mi biti Anastasia i Christian. Odlučili smo se za crvenu kravatu od poliestera koju moj suprug nosi jednom godišnje. (Nisam mislila da nešto s uzorkom paše uz moje zglobove.) Ja sam obukla hlače za jogu i staru majicu s rupama. To je blizu onome što je ona nosila. Jedino što nam je još trebalo je čaša vina s ledom. Da, vina s ledom. Nisam stavila led u vino otkad sam pila na faksu pa sam umjesto kiselog Pinot Noira predložila da ipak izaberemo whisky. Djeca su spavala. Mi smo skupili svoja pomagala. Bilješke su bile na noćnom ormariću mojeg supruga. Napokon, moći ćemo odglumiti svoje uloge, korak po korak:
Korak 1: Dok mi je suprug vezao kravatu oko zglobova, shvatili smo da naš krevet nema nikakvu šipku. Ne može me čak zavezati ni za rub ili nogu od kreveta jer je madrac na podu. Odlučila sam da ću staviti ruke preko glave i praviti se da su zavezane.
Korak 2: Primio je rub moje majice i prevukao mi je preko glave. “Ne mogu disati!”, požalila sam se. Oslobodio mi je usta i nos. Odjednom sam se sjetila nečeg važnog iz 12. poglavlja. “Čekaj!”, uzviknula sam ispod majice. “Trebaš me nalupati po dupetu prije seksa, kao što je Christian napravio. Zaboravila sam to napisati”.
Korak 3: Čujem ga kako podiže bilješke. “Ne možeš se ni sjetiti što je sljedeće!”, smijem se. Slušam ga kako izlazi iz sobe i ide prema kuhinji. Uzima kocke leda iz frizera i odjednom čujem udarce. Čekaj, on lomi kocke leda. Prevelike su da mi stanu u usta i pupak pa ih drobi velikom žlicom.
Korak 4: “Jesam li ti nedostajao?”, pita me glasom za koji pretpostavljam da bi trebao biti njegova imitacija milijardera. “Ššš, ne pričaj. Nasmijat ćeš me i upropastiti ugođaj”. Naređujem tišinu za ostale korake. Ljubi me i pušta hladan whisky u moja usta. Uf, jako je dobar taj whisky.
Korak 5: Ponovo zvuk podizanja bilješki. To mi uništava fantaziju. Odlažući ih, stavlja komadić leda na moj pupak. Jebeno je LEDENO.
Korak 6: U ovom trenutku voljela bih vam reći da smo pratili scenarij, ali moj je suprug odbacio bilješke. Nakon 12 godina braka, on zna sve moje ključne točke. U žaru trenutka čak me je jednom opalio po dupetu (samo jednom jer smo se ponovo počeli smijati). Improvizirali smo s puno uspjeha. Nekoliko njih.
Dok je tonuo u san, šapnuo mi je: “Pretpostavljam da Anastasia i Christian ipak nisu toliko grozni”. I znate što? Imao je pravo. Čitanje “50 nijansi sive” nije me napalilo kao Christian Anastasiju, ali…
…pokušaj da napravimo nešto drukčije u spavaćoj sobi vratio je zabavu u naš seksualni život prisiljavajući nas da usporimo i uživamo u svemu. Upali smo u kolotečinu bez da smo to uopće primijetili. Naši naporni radni dani najčešće su značili da smo preiscrpljeni za seks. Kad bismo i skupili dovoljno energije, većinu puta, iako je bilo zadovoljavajuće, nije u pitanju bio seks koji te raspamećuje. Iako je trebalo truda da pronađemo rekvizite i razlomimo led, naša vrlo niska očekivanja od role-playinga na kraju su odagnala pritisak.  Ne planiram pročitati drugi dio knjige, ali naučila sam jednu važnu stvar od E.L. James: Smijeh u spavaćoj sobi jednako je važan kao i uzdasi. (index.hr)