Oporbeni vijećnici u Općinskom vijeću općine Bibinje Vice Fuzul i Marin Sikirić poslali su medijima otvoreno pismo koje objavljujemo u cijelosti

“Komunalno društvo ODVODNJA BIBINJE – SUKOŠAN osnovano je 07.01. 2010 godine i nalazi se u 50 %vlasništvu Općine Bibinje i Općine Sukošan. Osnovna djelatnost društva je izgradnja i održavanje javnog sustava odvodnje.

Društvo je 01.04 2010. godine sklopilo ugovor o podizanju podzajma sa Svjetskom bankom. Vrijednost preuzetog podzajma s kamatama iznosi 40.561.927,79 kuna. 19.11.2014 sklapa se dodatak ugovoru te se podiže kredit od 5.300.000,00 kuna.

Naplatu naknade vrši društvo, a uslugu prikupljanja naknade pruža Vodovod d. o. o. Zadar te za uslugu naplaćuje 3% od iznosa na plaćene naknade. Naknada iznosi 3.96 kune za svaki utrošeni m3 vode.  Zadnja rata za isplatu podzajma ističe 2023. godine.

Dolazimo do problema jer već niz godina razvoja odvodnje nema, tj, nema izgradnje infrastrukture iako se naknada uredno naplaćuje. Ljudi su s pravom ogorčeni jer im se naplaćuje spomenuta naknada za razvoj, a tog razvoja nema. Više puta smo kroz rad u Općinskom vijeću tražili objašnjenje i rješavanje situacije.

Sredinom prošle godine na inicijativu Nezavisne liste “Bibinje isprid svih” održana je izvanredna tematska sjednica na ovu temu. Na sjednici je uz članove vijeća bio prisutan i član Uprave društva gosp. Stipe Bugarija. Kao glavni problem i uzrok zašto projekt stoji na mjestu istaknuo je ne prihvaćanje postojećeg projekta od strane savjetodavnih službi EU (JASPERS).

Sasvim je jasno da bez pomoći fondova EU projekt  ne može biti realiziran. Za realiziranje projekta potrebno je 314.000.000,00 kn.

Istaknut ćemo problem i neugodnih mirisa oko postojećeg pročistača,naime radi se o predjelu mjesta koji je izrazito turistički orijentiran. Neugodni mirisi uništavaju kvalitetu života stanovnika i stavljaju ih u podređen položaj kada se govori o turizmu. Problem također predstavlja odvoz i pražnjenje septičkih jama.

Općina Bibinje unatoč odluci Općinskog vijeća nije odabrala koncesionara za obavljanje ovog posla. Kao članovi Općinskog vijeća od strane načelnika zatražili smo sufinanciranje cijene odvoza i pražnjenja septičkih jama. Smatramo da plaćanjem naknade za razvoj  korisnici imaju to pravo.

Od strane načelnika prijedlog je odbijen uz obrazloženje da bi to predstavljalo opterećenje za općinski proračun. Financijsko opterećenje stanovništva ni ovaj put naravno nije važno! Zašto nije moguće nakon utučenih milijuna kuna vršiti prihvat “fekalaca” na separator? Tko je na kraju odgovoran za ovaj projekt?

Pozivamo vodstva Općine Bibinje i Općine Sukošan da organiziraju javnu tribinu i udostoje se izaći pred narod te pokušaju objasniti nastalu situaciju, iznađu rješenje ili ukinu harač u obliku naknade za razvoj”.

Općinsko vijeće, Općina Bibinje

Nezavisna lista “BIBINJE ISPRID SVIH”
Vice Fuzul, Marin Sikirić

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime